Radosza-gyűrűk: fejlesztés a fejlesztésért

MEGJELENT: 2014. szeptember 29., hétfő | SZERZŐ: Varga Dóra

Három évvel ezelőtt óvodások és kisiskolások fejlesztéséhez, tanításához használható játékos eszközt fejlesztett ki Radosza Sándor, pedagógus, újságíró. Az ötlet egy gyermekkori rossz emlékéből ered, mikor is az első iskolás éveiben mindig meggyűlt a baja a betű-és számtartókkal, a jelek kiestek, elvesztek stb. Pár évtizeddel később látva, hogy még mindig hasonló eszközzel küzdenek a gyerekek, megalkotta a háromdimenziós betűsínt, amiből nem tud kiesni egyetlen jel sem, mégis mozgatható.

Dimenziók, sínek, jelek
Radossza Sándor először kétdimenziósra tervezte az új betűsínt, ám később jött az ötlet, hogy legyen az oktatásban is használható játék valamiféle térbeli szerkezet. Így jött létre végül az egy ponton egymásba fonódó, ám két különböző átmérőjű gyűrű. A játék így most két, egymással egy ponton érintkező műanyag sínt tartalmaz, a sínek felületén elcsúsztatható kirakós-négyzetekkel, amiken betűk vagy számok és egyéb jelek vannak. A Radosza–gyűrű 5-6 éves kortól használható, tehát már óvodában, a középső és nagycsoportban is. Alsó tagozatban pedig körülbelül a harmadik osztályig. Létezik egy síkidomos változata is, ez 12 éves kortól nyújt kihívásokat az érdeklődőknek.

Gyűrűk a világ körül
És érdeklődőből nincs hiány. A hazai találmány iránt nemzetközileg is élénk az érdeklődés: a határon túli magyarok lakta településektől Indiáig és Új-Zélandig tart a termék megrendelőinek sora.
A magyar külképviseletek segítségével német és svájci óvodákban és iskolákban kezdték tesztelni a találmányt, és rövid idő alatt pozitív visszajelzések érkeztek. Egy Új-Zélandon élő magyar vállalkozónak köszönhetően a szigetországba és Ausztráliába is megérkezett az játék híre. Mi több, még Indonéziából és Indiából is jött érdeklődés, s a feltaláló már az Amerikai Kereskedelmi Kamara elnökével is tárgyalt a termékről.
Hazánkban a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. karolta fel az eszközt, így kizárólagosan a KELLO forgalmazásában áll. A Könyvtárellátó kiskereskedelmi részlegének vásárlási statisztikái is jól példázzák a termék sikerességét. A rendelések túlnyomó többségében, a vásárlók más termékek mellett vagy kizárólag, a Radosza-gyűrűk valamely változatát is kosarukba teszik.

A szakértő szerint
A nagy érdekélődés természetesen érhető, hiszen a szellemes oktatási segédeszköz valóban sokoldalú fejlesztési lehetőséget biztosít, s ráadásul szórakoztató időtöltés kínál. A KELLO által felkért szakértő Mihályi Edit, gyógypedagógus, fejlesztőpedagógus, logopédus szerint az eszköz segít felfedezni már iskolába lépés előtt a diszlexia, diszkalkulia és egyéb részképesség-hiányra utaló jeleket. Az iskolásoknál pedig ezeken túl, segít fejleszteni az olvasást, számolást, logikát, kézügyességet, térlátást és egyéb képességeket. A Radosza-gyűrűk bármely változata alkalmas otthoni játékra, házi feladatok elkészítésére, tanórai gyakorlásra.
A Radosza-gyűrű jelenleg játék és oktatási segédeszköz, folyamatban van a taneszközzé nyilvánítása.  A gyűrűk felhasználásához a termék honlapján – www.radoszaring.com – rengeteg módszertani ötlet található, tantárgyanként részletes utasítások, egyre nehezedő feladatok érhetők el. A mindennapi használatához hamarosan feladatgyűjtemény nyújt segítséget.

A termék megvásárolható bármelyik KELLO-Infopontban vagy megrendelhető az interneten (www.webshop.kello.hu).

 

 

 

Címkefelhő
Megosztás

Egypercesek

Az állat – In memoriam Jean-Paul Belmondo

Az állat – In memoriam Jean-Paul Belmondo

A 2020 Filmodüsszeia podcast-kritikája a nemrégiben elhunyt színészlegenda emlékére

Megnyílt a World Press Photo kiállítás

74 470 sajtófotóból választották ki a legjobb 151-et, melyek a kiállítás keretében a Magyar Nemzeti Múzeumban láthatók

Mellszobrot állítottak Herczeg Ferencnek

„A 20. század legnagyobb száműzött írója tér most vissza közénk, hetvenéves szellemi száműzetéséből”

Az apróbetűs magyar történelem

A nagypolitikai vonalon túl is van tehát élet, ezt bizonyítja ez a háromszáz kisebb magyar epizódot, legendát, mende-mondát tartalmazó könyv

Könyvkiadók Napja Szegeden

Író-olvasó találkozó, könyvbemutató, fotókiállítás és még futballmeccs is szerepel a palettán