Tankönyvek, kérdések, válaszok

MEGJELENT: 2014. augusztus 7., csütörtök | SZERZŐ: Rácz András

A közelgő iskolakezdés miatt egyre komolyabb figyelem fordul a tankönyvellátás felé, s természetesen egyre több szülő keresi meg kérdéseivel a tankönyvek kiszállítását végző Könyvtárellátó Nonprofit Kft. (KELLO) munkatársait. A szülők legfontosabb kérdéseit összegyűjtve faggattuk ki a KELLO illetékeseit, hogy közzétegyük a válaszokat. Íme:

Ha nem jött meg a díjbekérő?

A tankönyvcsomag árát már nem az iskolában kell befizetni a könyvek átvételekor, hanem a minden tanuló számára postán kiküldött díjbekérőn. A július elején kiküldött díjbekérőket minden olyan családnak meg kellett kapnia, aki nem jogosult az ingyenes, tartós tankönyvre.
Előfordulhat, hogy a díjbekérő elkeveredett a postázás során, és ezért a családok nem kapták meg. Ilyen esetekben akár a KELLO-Infopontokon, akár az iskolában is kérhetnek pótdíjbekérőt a szülők, illetve az összes megyeszékhelyen működő Infopontra is bemehetnek befizetni.
A helytelen vagy elégtelen címzés miatt visszaérkező leveleket a Könyvtárellátó augusztus 21-ig kiküldi az iskolákba és a szülők ott elkérhetik.

Nem módosítható!
A Könyvtárellátónak nincs lehetősége arra, hogy a díjbekérőn szereplő tankönyvlistát módosítsa, mivel azt az iskola állította össze. Ezért a KELLO arra kéri a szülőket, hogy a díjbekérőn szereplő teljes összeget fizessék be, vagy iskolájuknál kezdeményezzék a módosítást.
A díjbekérő csekkjén a közlemények rovatban a befizető azonosítót kell írni. A diák neve, iskolája, stb. alapján a Könyvtárellátó nem tudja azonosítani a befizetést.  A befizető azonosító a díjbekérő fejlécében található.
Megtörtént már hogy a szülők nyaralás alatt, külföldről akarták intézni a befizetést. Ilyen esetben, azaz külföldről indított utalás esetén a megadott bankszámlaszám elé a Hu 86 betűjelet, illetve számot kell írni.
A tankönyvek árát iskolakezdési utalvánnyal is lehet rendezni a KELLO-Infopontokon, illetőleg a kijelölt postahivatalokban.

Határidő
A díjbekérő befizetési határideje augusztus 15., így a szülőknek elvileg addig kell átutalnia vagy befizetnie a tankönyvek árát. Ebben az esetben a KELLO igazolja az iskola felé a befizetést, és tanévkezdéskor egyszerűen átvehető lesz a tankönyvcsomag.
Aki a határidőről lemarad, az a későbbiekben is fizethet, de neki majd az iskolában a tankönyvek átvételekor kell igazolnia a befizetést.
Mindazonáltal a befizetési bizonylatot a biztonság kedvéért érdemes a tankönyvátvételig megőrizni, mert ha bármilyen azonosítási probléma felmerülne, azzal lehet igazolni a tankönyvek befizetését.

Tájékoztatás
Interneten, például a KELLO facebook felületén a Könyvtárellátó személyiségi okok miatt nem adhat felvilágosítást, ezért mindenkit arra kér a vállalat, hogy kérdéseivel, problémáival hívja a cég vevőszolgálatát, a 06/1 237-6900 központi telefonszámon.
Az elmúlt napokban előfordult, hogy a telefonálók azt tapasztalták, hirtelen megszakadt a vonal. A szülők úgy hihették, hogy az ügyintéző lecsapta a telefont. Erről azonban szó sincs. A Könyvtárellátó tájékoztatása szerint informatikai probléma adódott, amit a szakemberek rövid idő alatt kijavítottak. Remélhetőleg véglegesen.
További információkat szerezhetnek be az érdeklődők a következő felületeken:
A KELLO-Infopontok címe térképpel, e-mail-címmel megtalálható ezen a linken: http://konyv.kello.hu/rolunk/kello-pontok
Azt, hogy milyen utalványokat fogad el a Könyvtárellátó, itt megtekinthető: http://konyv.kello.hu/rolunk/utalvanyok-elfogadasa
A tankönyvcsekk befizetéseit fogadó postahivatalok listája itt tekinthető meg: http://konyv.kello.hu/rolunk/postahelyek
A KELLO Publikus Webáruházában – ezen a címen: http://webshop.kello.hu/ – tankönyveket, taneszközöket, és minden iskolakezdéssel kapcsolatos terméket lehet beszerezni.

A folyamatos és naprakész tájékoztatás érdekében pedig leginkább a Könyvkultúra Magazint érdemes felkeresni: http://konyvkultura.kello.hu/

 

 

 

 

Címkefelhő
Megosztás

Egypercesek

Berki Tamás hangszála

Berki Tamás hangszála

Könyvet írt hazai dzsesszélet kiemelkedő énekese

Jane Austen a kalapács alatt

Tetemes összegért vették meg Jane Austen öt regényének első kiadását egy angliai aukción

Értékek kontra érdekek

Megjelent Lakatos István nagykövet diplomáciai szempontból jelentős témákat érintő, emberi jogi tematikájú kötete

Petőfi kirgizül

Mintegy 500 pályamunka érkezett a Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából meghirdetett nemzetközi műfordítói pályázatra

Zenei pályázatot hirdettek a Himnusz 200. évfordulója tiszteletére

Olyan népzenei feldolgozásokat várnak, melynek egy adott pontján jól azonosíthatóan megjelenik Erkel Ferenc Himnuszának zenei motívuma idézet szinten