Megérkezett az első tankönyvszállítmány

MEGJELENT: 2014. augusztus 6., szerda | SZERZŐ: Rácz András

Szerdán megérkezett Miskolcra az első tankönyvszállítmány. A Szabó Lőrinc Általános Iskolában ez alkalomból megtartott sajtótájékoztatón Czunyiné Bertalan Judit köznevelésért felelős államtitkár kiemelte: augusztus 30-áig minden iskolába eljutnak a tankönyvek. Arany László Tamás, a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója pedig elmondta, hogy a Könyvtárellátó a tavalyi tapasztalatok alapján megújította a terjesztést.

Névre szólóan

A Könyvtárellátó az elmúlt hetekben valamennyi szülőnek postázta az iskola által megrendelt tankönyvcsomag árát tartalmazó díjbekérőt. A szülőknek legkésőbb az első iskolai napon, a csomag átvételekor kell igazolniuk, hogy befizették az összeget. Minden gyereknek névre szólóan összecsomagolva, tételes könyvlistával ellátva szállítja ki a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. a tankönyvcsomagokat az iskolába, még a tanév kezdete előtt, legkésőbb augusztus 30-áig.
Az államtitkár asszony a befizetésekkel kapcsolatban elmondta, hogy a Könyvtárellátó csekkjén augusztus 15-i fizetési határidő szerepel, és kérik is a szülőket, hogy aki teheti, fizesse be addig a tankönyv árát. Ez esetben ugyanis egyszerűen működik a rendszer. De ha valakinek gondot okoz a határidő, később is fizethet, ám akkor ezt neki kell igazolni az iskolában, legkésőbb az első tanítási napon, a könyvek átvételekor.

Tizenkétmillió tankönyv
Arany László Tamás a sajtótájékoztatón elmondta: határidőre, július 31-éig szinte minden tankönyv megérkezett a Könyvtárellátó raktárába. Augusztusban naponta átlagosan háromszáz iskolába viszik ki az összesen több mint tizenkétmillió tankönyvet a hét regionális raktárból.
A tavalyi tapasztalatok alapján átgondoltuk, megújítottuk a terjesztést. Az elmúlt évi problémák leginkább abból származtak, hogy a kiadók nem szállították le időben, megfelelő mennyiségben a könyveket. Most csak néhány kisebb kiadó késik alig néhány ezer könyvvel. Egyrészt élni fogunk velük szemben a szerződés szerinti szankcionálás lehetőségével, másrészt felkészültünk arra, hogy a késve megérkező könyveket is időben eljuttassuk az iskolákba – szögezte le a Könyvtárellátó ügyvezető igazgatója

Másfél milliárd forint megtakarítás

Czunyiné Bertalan Judit, az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára a tankönyvcsomagokkal, a tankönyvellátással kapcsolatos költségekről is beszélt. Kiemelte, hogy a megújuló tankönyvellátás már idén több mint másfél milliárd forint megtakarítást eredményezett, ebből félmilliárd forint a családoknál marad, egymilliárd forinttal pedig a költségvetés kiadásai csökkennek. A tankönyvcsomagok árának csökkenését az tette lehetővé, hogy a két legnagyobb kiadó, ami a piac több mint hatvan százalékát lefedi, állami tulajdonba került, illetve hogy a kísérleti, megújuló tankönyvek többsége önköltségi, a többihez viszonyítva harmad áron kerül a diákokhoz.
Átlagosan tizenegy ezer forintba kerül egy tankönyvcsomag, s ez az elmúlt évihez képest mintegy 20 százalékos csökkenés. A kísérleti, megújuló tankönyveket 350-400 forintért biztosítjuk, a legdrágábbak pedig általában a nyelvi könyvek, így egy-egy osztály esetében ezek száma befolyásolja leginkább az árat – fogalmazott az államtitkár.

A szakmai oldalról azt emelte ki Czunyiné Bertalan Judit, hogy a kísérleti tankönyv kifejezésnek sokan negatív tartalmat társítanak, pedig ez a megújulásról, a jobbításról, az előre lépésről szól. „Több évi szakmai előkészítés után lesz ezekből tartós tankönyv, úgy, hogy beépülnek a pedagógusok visszajelzései is. Ezek a könyvek felépítésük, módszertanuk, képi világuk révén már képesek a mai, információk által bombázott gyermekek számára is motivációt jelenteni.”

 

 

Címkefelhő
Megosztás

Egypercesek

Berki Tamás hangszála

Berki Tamás hangszála

Könyvet írt hazai dzsesszélet kiemelkedő énekese

Jane Austen a kalapács alatt

Tetemes összegért vették meg Jane Austen öt regényének első kiadását egy angliai aukción

Értékek kontra érdekek

Megjelent Lakatos István nagykövet diplomáciai szempontból jelentős témákat érintő, emberi jogi tematikájú kötete

Petőfi kirgizül

Mintegy 500 pályamunka érkezett a Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából meghirdetett nemzetközi műfordítói pályázatra

Zenei pályázatot hirdettek a Himnusz 200. évfordulója tiszteletére

Olyan népzenei feldolgozásokat várnak, melynek egy adott pontján jól azonosíthatóan megjelenik Erkel Ferenc Himnuszának zenei motívuma idézet szinten