Minőségi tankönyv minden gyermeknek

MEGJELENT: 2014. július 30., szerda | SZERZŐ: Rácz András

Az ütemezés szerint halad a megújuló tankönyvek nyomdai előállítása, a kiszállítás pedig időben megkezdődik az iskolákhoz – közölte a közoktatásért felelős államtitkár kedden Debrecenben.
Czunyiné Bertalan Judit az Alföldi Nyomda Zrt.-ben tett üzembejárást követő sajtótájékoztatón elmondta, hogy a nyomdából kikerülő tankönyvek órákon belül eljutnak a Könyvtárellátó raktáraiba, így terjesztésük az előre tervezett határidőben megkezdődhet.

Új könyvek a legrégebbi nyomdából

Az üzembejáráson Czunyiné Bertalan Judit, Rétvári Bence és Kósa Lajos jelenlétében gördültek le a gyártószalagról a megújuló tankönyvek utolsó példányai. Kósa Lajos, Debrecen polgármestere az üzemlátogatást követő sajtótájékoztatón elmondta, öröm, hogy a megújuló tankönyvek nyomtatásában az ország legrégebbi nyomdavállalata, az Alföldi Nyomda Zrt. is részt vesz. Úgy vélte, a gyerekek esélyegyenlőségét az új típusú tankönyvellátás és a megújuló tankönyvek jobban szolgálják.
György Géza, a társaság vezérigazgatója közölte: az Alföldi Nyomda az elmúlt nyolc-tíz hétben több mint négymillió darab, százkamionnyi tankönyvet állított elő. Ennek a negyedét az OFI által megrendelt megújuló tankönyvek gyártása tette ki.

Kiváló szakemberek munkája
Czunyiné Bertalan Judit a sajtó képviselőit arról tájékoztatta, hogy a tartalmi, módszertani és technológiai szempontból is újnak számító tankönyveket 4,6 milliárd forintból, európai uniós támogatás segítségével fejlesztették ki, és először a szeptemberben induló tanévben kerülnek az iskolákba. A kerettantervekhez igazodva, felmenő rendszerben 50 tankönyv (62 kötet) jelenik meg, ezekből 1501 iskola 862 ezer példányt rendelt, a kipróbálási fázisra pedig 126 iskola és 966 pedagógus jelentkezett.
A tankönyvek írásában nagy tapasztalatú szakemberek, egyetemi és főiskolai tanárok és gyakorló pedagógusok vettek részt. Az új taneszközök az általános iskolák 1., 2., 5., 6., valamint a középiskolák 9. és 10. évfolyamai számára készültek. A tankönyveket augusztus 31-éig kell eljuttatni az iskolákba.
Kaposi József, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) főigazgatója azzal egészítette ki az államtitkár asszony szavait, hogy a megújuló taneszközök mindegyike megállná a helyét a többi, piacon lévő tankönyvvel szemben. Ez azzal magyarázható, hogy egyrészt számos kiváló szerzőt és szerkesztőt kértek fel, másrészt számos korábbi tapasztalatot sikerült felhasználni.

Ár és érték
Czunyiné Bertalan Judit a megújuló tankönyvek értékével kapcsolatban elmondta, hogy a kötetek többségét önköltségi áron, kötetenként nagyjából 350-400 forintért teszik elérhetővé. Ezért az összegért – a korábbi sokszereplős tankönyvpiaccal ellentétben – egy, a szülők számára megfizethető, minőségben és tartalmilag tekintve tartós, „az árnál jóval többet tudó” tankönyvet kapnak meg. A tankönyvsorozattal már 1,5 milliárd forint megtakarítást ért el a tankönyvellátás, amiből egymilliárd forint az államnál jelentkezik, félmilliárd pedig a családok pénztárcájában marad.
A sajtótájékoztatón Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára hangsúlyozta, a megújuló tankönyvek minőségi változást hoznak a magyar köznevelés rendszerébe.
Ezek a tankönyvek jó minőségben, tartós technológiával készülnek, és a család több tagját, generációját is kiszolgálhatják.

A köznevelési rendszer átalakításának egyik fontos eleme az volt, hogy a Magyarország bármelyik részén születendő gyermek – egységes tartalmi szempontok szerint, minőségi tankönyvek és jó köznevelési rendszer révén – lehetőséget kapjon a tudásával érvényesülni – foglalta össze a közoktatásunk újjászervezésének jelentőségét az államtitkár.

 

 

 

Címkefelhő
Megosztás

Egypercesek

Berki Tamás hangszála

Berki Tamás hangszála

Könyvet írt hazai dzsesszélet kiemelkedő énekese

Jane Austen a kalapács alatt

Tetemes összegért vették meg Jane Austen öt regényének első kiadását egy angliai aukción

Értékek kontra érdekek

Megjelent Lakatos István nagykövet diplomáciai szempontból jelentős témákat érintő, emberi jogi tematikájú kötete

Petőfi kirgizül

Mintegy 500 pályamunka érkezett a Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából meghirdetett nemzetközi műfordítói pályázatra

Zenei pályázatot hirdettek a Himnusz 200. évfordulója tiszteletére

Olyan népzenei feldolgozásokat várnak, melynek egy adott pontján jól azonosíthatóan megjelenik Erkel Ferenc Himnuszának zenei motívuma idézet szinten