Búcsúzik Szőcs Géza

MEGJELENT: 2020. november 13., péntek | SZERZŐ: R.G.

Szombaton a piliscsabai temetőben, református szertartás keretében búcsúztatják az életének 67. évében elhunyt Szőcs Géza Kossuth-díjas erdélyi magyar költőt, korábbi kulturális államtitkárt, Orbán Viktor kormányfő kulturális főtanácsadóját.

Kép forrása
 
Havasi Bertalan sajtófőnök elmondta: Szőcs Géza tisztelői szombaton 11 és 13 óra között róhatják le kegyeletüket egy szál virággal vagy koszorúval, majd a 14 órakor kezdődő gyászszertartás - az érvényben lévő járványügyi szabályoknak megfelelően - már szűk körben zajlik.
A temetési szertartást a közmédia Duna és M5 tévécsatornája élőben közvetíti.
Szőcs Géza 1953. augusztus 21-én született Marosvásárhelyen. Első verseskötete 1975-ben jelent meg Te mentél át a vizen? címmel, amely egycsapásra nemzedéke, valamint a romániai magyar költészet élvonalába emelte, és meghozta számára az írószövetség díját. Ezt követték a Kilátótorony és környéke (1977) és a Párbaj, avagy a huszonharmadik hóhullás (1979) című kötetei, amelyek már az egyetemes magyar irodalom körében is ismertté tették nevét.
Szőcs Géza szerkesztőként is az erdélyi magyarság szellemi ellenállásának, Ceausescu elleni küzdelmének igyekezett teret adni, azonban tevékenységét nem nézték jó szemmel, így később Svájcba emigrált. Hazatérését követően vezette a Szabad Európa Rádió budapesti irodáját, és bekapcsolódott a román politikai életbe.
2010 júniusától 2012 júniusáig a Nemzeti Erőforrás Minisztérium kultúráért felelős államtitkára volt, utána általános kulturális ügyekért felelős miniszterelnöki megbízott lett, 2014 óta miniszterelnöki megbízott (főtanácsadó) volt kulturális kérdésekben. 

Szőcs Gézát 1993-ban József Attila-díjjal, 2013-ban Babérkoszorú-díjjal, 2015-ben pedig Kossuth-díjjal tüntették ki.

Megosztás

Egypercesek

A közösség számára vennék meg a Honresfield ház rég elveszettnek hitt könyvtárát

Boldizsár Ildikó meseterápiája Párizsban

Tizenöt év elméleti kutatás és újabb tíz év tapasztalatai alapján dolgozta ki a Metamorphoses Meseterápiás Módszert

A mi történeteink

Új kulturális folyóiratot indított a Petőfi Kulturális Ügynökség

Legyen Ön a kiválasztott, aki megalkotja Hawking-összest!

2018 márciusában elhunyt világhírű fizikus tudományos írásait és személyes tárgyait nemzeti értékként őrzik meg az örökkévalóság számára

Légszomj

Verseskötetet Jenei Gyula költő tollból, az elmúlt időszak megpróbáltatásairól