Győzhet-e az alternatív magyar kísérleti hős?

MEGJELENT: 2015. augusztus 25., kedd | SZERZŐ: Oxi

A Turulfi egy rendkívül eredeti könyv, meglátásom szerint, teljesítményéhez és küldetéséhez képest méltatlanul alulértékelt darab. A történet magyarosítva épít fel egy új hőst, egy alternatív magyar valóságban létező fantázia-héroszt, aki Supermanhez, Batmanhez, Pókemberhez illetve Vasemberhez hasonlóan emberfeletti képességekkel rendelkezik.

Irányzékkutatás
Mint oly sok minden a világban, a művészeteken belül az irodalom is útkeresésben van. Akármerre nézünk mindenhol ezt az irányzékkutatást látjuk: a politikai, a társadalmi berendezkedés, az ipari fejlődés és kedvencünk, igen, a művészetek és azon belül az irodalom is egy következő periódus előtt áll. A hogyan-tovább hatalmas kérdőjeleiről árulkodnak az útkeresés már ismert jellemzői: a korábban klasszikussá vált műfajok, stílusok keverése által szándékoltan friss dolog létrehozása. De vajon sikerül-e és vajon tényleg új lesz-e a nap alatt?
Az egyik ilyen új törekvés, melyről már nagyon sokan értekeztek, a képregények világának filmekbe, regényekbe való átkonvertálása. Érdekes folyamat ez, hiszen a képregényt, eredeti nevén comics-ot, évtizedekig szapulták vélt vagy valósan is primitív üzenetei miatt, aztán ez jópár éve megváltozott és most újra rangosították a képregények nyújtotta különleges ábrázolási módot. De a dolog visszájáról is működik, néhány író azzal kísérletezik, amivel újabban a hollywoodi boszorkánykonyhák séfjei, a képregények hangulatában, hanghordozásában, megoldásaira emlékeztető effektusokkal színezve írnak regényeket. Jó kérdés, hogy működik-e itt a visszacsatolás, vagyis, hogy ezekből a képregényekre hasonlító, utaló írásművekből készülnek-e majd képregények?

Kettős képzelgés
Nos, míg ez eldől, nézzünk egy érdekes kísérleti könyvet, Tokaji Zsolt Turulfi című 2007-ben kiadott művét.
A szerző, aki már korábban is megmutatta magát más regényeivel (Szólítsatok Brad Pittnek, Hova mennek a kacsák? Szerelmesms), a Turulfi című történetet vegyes műfajú kötetbe zárta össze írásban és képregényben is. Az irodalmi jellegű kísérlet lényege, hogy Tokaji kitalált egy olyan világot, ahol a magyar képregények tündöklő csillagok a honi fogyasztás egén és létrehozott egy olyan történetet, melynek kiadói fülszövegéhez ezt írták többek között: „A regény azon játékos felvetésen alapul, milyen lett volna a világ, ha annak idején a harmincas évekbeli Magyarországon a korabeli Egyesült Államokban tapasztalható szuperhős-kultusz meghonosodott volna. Vagyis ha létezett volna egy olyan alternatív valóság, mint amilyeneket az amerikai képregényekből, a comics-okból ismerhetett meg a világ.” Kettős képzelgéssel állunk tehát szemben a Turulfi esetében, de egy képregénynél a fantázia, még ha duplikált is, talán nem hátrány, hanem előny.
A kötetnek így aztán sajátságos szerkezete van, a szerintem helytálló, kísérleti jelleg megnevezéshez illőn, a kiadvány egyes fejezeteihez külön képregényrészletek tartoznak, amire még csak példát se nagyon tudunk mondani a magyar könyvkiadásban. Az látszik ebből tisztán, hogy a kiadó is felmérte a helyzetet, hogy a fent leírt fantáziával, fantáziavilággal egy gyökeresen újszerűt dobnak a magyar könyvpiacra, illetve, hogy nem kívánták egyik gyereknek sem – az irodalmi megközelítésnek és a képregényi megoldásoknak sem – a kezét elengedni.

Magyar szuperhős
A kifejezetten szórakoztató, fordulatokban gazdag, kellő olvasmányossággal felövezett regény egy olyan hősről szól, aki a mindent elpusztítani kívánó alvilági figurákkal veszi fel a harcot. E tekintetben persze nem túl eredeti a história váza, de a történet a magyarok számára a sok ismerős adalék, részlet miatt kifejezetten egyedi, s mégis ismerős ízzel válik emlékezetesen fogyaszthatóvá.
Mindezek ellenére úgy látom, hogy a Turulfi nem hozta meg azt az áttörést a hazai olvasóközönség körében, mely esetleg elvezethetett volna egy új, a képregényeket jelentős mértékben megbecsülő érába. De ne temessük el Turulfit, a magyar szuperhős hagyományok egyik első zsengéjét, ki tudja, talán Tokaji Zsolt újra fölénk száll és írói pennájából szárnyakat építve új történettel repteti be irodalmunk egét.




 

 

 

Címkefelhő
Megosztás

Egypercesek

Berki Tamás hangszála

Berki Tamás hangszála

Könyvet írt hazai dzsesszélet kiemelkedő énekese

Jane Austen a kalapács alatt

Tetemes összegért vették meg Jane Austen öt regényének első kiadását egy angliai aukción

Értékek kontra érdekek

Megjelent Lakatos István nagykövet diplomáciai szempontból jelentős témákat érintő, emberi jogi tematikájú kötete

Petőfi kirgizül

Mintegy 500 pályamunka érkezett a Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából meghirdetett nemzetközi műfordítói pályázatra

Zenei pályázatot hirdettek a Himnusz 200. évfordulója tiszteletére

Olyan népzenei feldolgozásokat várnak, melynek egy adott pontján jól azonosíthatóan megjelenik Erkel Ferenc Himnuszának zenei motívuma idézet szinten