Fogunk még olvasni a jövőben? – Podcast gondolatok

MEGJELENT: 2021. január 7., csütörtök | SZERZŐ: Rónaszéki Rómeó

„Egy pszichológus, egy közgazdász és egy bölcsész beszélget arról, hogy érdemes-e még tartós tejet venni.” Ezzel a mondattal mutatja be magát a MaHolnap névre keresztelt kulturális podcast, amely gyakorlatilag tényleg arról szól, hogy egy pszichológus egy közgazdász és egy bölcsész beszélget egy adott téma múltjáról, jelenéről, valamint főként annak esetleges jövőjéről. Hogy hogyan jutottunk oda ahol most tartunk, hogy hol is tartunk jelenleg, és vajon mi vár még ránk az adott területen. Volt már szó az étkezésünkről, a közösségi médiáról, a pénzről, valamint ami engem személyesen a legjobban megfogott: az irodalomról. De vajon mégis merre tart az irodalom? 

Kép forrása

Spotify
LEJÁTSZÁS


Apple podcasts
LEJÁTSZÁS


Youtube
LEJÁTSZÁS


A podcast felépítése alapvetően úgy néz ki, hogy minden témának szentelnek a srácok egy nagy epizódot, valamint két rövid, úgynevezett extra epizódot, amelyekben csak 1-1 kérdést járnak körül. A lényeg persze általában a nagy epizódban bemutatott áttekintés. 
Az olvasásról szóló részben elindulunk az írás megjelenésétől, hogy aztán egy egyiptomi pletykafalon és egy lutheri kitérőn át végül eljussunk azon kérdésekig, melyek napjainkat firtatják. Tulajdonképpen olvasnak az emberek manapság? És ha igen mennyit? Kevesebbet, mint régen? Egyszerűnek tűnik a kérdés, de bizony hamar kiderül, hogy mégsem teljesen az, hiszen már abban is eltérnek a vélemények, hogy egyáltalán mit nevezünk olvasásnak. Egy Facebook poszt elolvasása is olvasás? Mert ebben az esetben olvasási szokásaink egyáltalán nem tűntek el, pusztán átalakultak. És ha így van vajon ez probléma egyáltalán? 
A jelent érintő problémák után a műsorvezetők olyan kérdéseket pedzegetnek, hogy vajon az olvasás mennyiben kapcsolódik fizikai könyvekhez, az ebook be tudja-e tölteni a megmentő szerepét az irodalomban, vagy épp ellenkezőleg, csupán egy újabb szög lesz-e a könyvek koporsójában, illetve, hogy jók-e nekünk a Facebookon megosztott versek. Mindezek után pedig jön a jövő útjain elmélkedünk, úgy mint hogy vajon megszűnhetnek-e valaha a nyomtatott könyvek, avagy eljuthatunk-e odáig, hogy mindössze egy gombnyomás legyen, hogy az agyunk letöltsön egyben egy egész könyvet? 
Ezeket a kérdéseket járja körbe a nagy epizód kicsivel több, mint 70 percben, míg a két külön kiadott rövid extra részben a házigazdák azt két kérdést boncolgatják, hogy ajándékozzunk-e könyvet karácsonyra, illetve lehet-e egyáltalán még bármi újat és eredetit írni, vagy már semmi új nincs a nap alatt.
Megosztás

Egypercesek

Clintonné krimit ír

Clintonné krimit ír

Manapság mindenki mást csinál

Az év novellái

Negyven magyarországi és határon túli folyóiratból válogatták össze a most megjelent reprezentatív irodalmi gyűjteményeket

Uz Bence a vásznon

Nyirő József Uz Bence című regényének részletéből készülő kisjátékfilm forgatása kezdődött Székelyföldön

Csúcsra jár a MEK

Az előző évihez képest 30 százalékkal emelkedett a nemzeti könyvtár által üzemeltetett online felület olvasottsága

Cserepont szolgáltatást indított az FSZEK!

Még ha nem is vagyunk kint a vízből, de örömhír, hogy újra lehet könyveket kölcsönözni, hála a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár eszes megoldásának