Magna Charta itt is, ott is

MEGJELENT: 2015. február 9., hétfő | SZERZŐ: Rácz András

A 444 híre szerint a kenti járási tanács könyvtárában rábukkantak az angol alkotmányfejlődés legfontosabb dokumentuma, az 1215-ös Magna Charta egy eddig ismeretlen változatára. A könyv értéke 10 millió font körül lehet, ami mostani árfolyamon több, mint 4 milliárd forint.

Sandwich szerencséje

A London Evening Standard cikkére hivatkozva a magyar portál beszámol arról, hogy történelmi szempontból is fontos a felfedezés, ugyanis a dokumentumot Sandwich városa kapta, ami elég pici volt akkor is. Ez arra utal, hogy több másolat készülhetett a Magna Chartáról, mint azt eddig gondolták. Eddig azt hitték, hogy csak ötven városnak és kikötőnek jutott a királyi jognyilatkozat egy-egy másolatából, amiből egyébként huszonnégy maradt meg máig. Ha viszont jutott Sandwichnek is, akkor szélesebb lehetett a kör.

Négy Charta
Ugyanakkor – bár erről nem ír a 444 – éppen most zajlik az előkészítése Londonban annak a nagyszabású alkotmánytörténeti kiállításnak, amelynek szervezése során, február 3-án először volt együtt látható a Magna Charta négy utolsó eredeti példánya. Amelyekről az imént említett ötven másolat készült. A British Library által szervezett kiállításra pontosan 1215 szerencsés léphetett be, akiket sorsolás útján választottak ki.
A kiállított dokumentumok két példányát a londoni nemzeti könyvtárban, egyet a középnyugat-angliai Lincolnban, egyet pedig a dél-angliai Salisbury székesegyház levéltárában őriznek.

Wikipédia-falikép
A British Libraryban március 13-ától szeptember 1-jéig lesz megtekinthető alkotmánytörténeti tárlaton egyébként kiállítják majd az amerikai függetlenségi nyilatkozat és a Bill of Rights egy-egy eredeti példányát is. Az amerikai történelem e két jeles dokumentumára ugyanis nagy hatással volt a Magna Charta. De – egyebek mellett – látható lesz egy tizenhárom méter hosszú falikép, amelyet a Wikipédia Magna Charta szócikke ihletett, s amely Cornelia Parker brit szobrász és installációművész irányításával készült.

 

 
Címkefelhő
Megosztás

Egypercesek

Berki Tamás hangszála

Berki Tamás hangszála

Könyvet írt hazai dzsesszélet kiemelkedő énekese

Jane Austen a kalapács alatt

Tetemes összegért vették meg Jane Austen öt regényének első kiadását egy angliai aukción

Értékek kontra érdekek

Megjelent Lakatos István nagykövet diplomáciai szempontból jelentős témákat érintő, emberi jogi tematikájú kötete

Petőfi kirgizül

Mintegy 500 pályamunka érkezett a Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából meghirdetett nemzetközi műfordítói pályázatra

Zenei pályázatot hirdettek a Himnusz 200. évfordulója tiszteletére

Olyan népzenei feldolgozásokat várnak, melynek egy adott pontján jól azonosíthatóan megjelenik Erkel Ferenc Himnuszának zenei motívuma idézet szinten