Épített kötetek

MEGJELENT: 2014. szeptember 11., csütörtök | SZERZŐ: Rácz András

A könyv – bár korábban ebben az összefüggésben szinte soha nem bukkant föl – megjelent a posztmodern építészet formakincsében, s ennek köszönhetően látványosabbnál látványosabb épületek, épületrészletek díszítik a bennünket körülvevő teret.

Néhány héttel ezelőtt népszerűvé vált cikkben számoltunk be a Kansas Cityben álló látványos könyv-épületről, amely természetesen a városi könyvtár együtteséhez tartozik, pontosabban a könyvtár parkolóházának igen reprezentatív homlokzata. Bár a vitathatatlanul lenyűgöző felület szellemes és ötletes reklámja a városi bibliotékának, azért korántsem egyedülálló építészeti megoldás.

Itt van például egy francia vidéki könyvtárépület, ami – bár méreteiben meg sem közelíti a Kansas City hatalmas könyvtár-komplexumát – építészeti koncepciójában tökéletes mása annak.

Hasonló szándékot követ ez az Oroszországban található iskolai melléképület. A kivitelezés azonban híven tükrözi a kelet-európai anyagi elmaradottságot, hiszen amit Kansas és az iménti francia kisváros építészeti eszközökkel old meg, az itt csupán falfestés. Igaz, annak kitűnő…

De, hogy ne becsüljük le oktalanul Kelet-Európát, íme, egy amerikai falfestés. A hatalmas könyvek egy minesotai könyvtár bejáratához kalauzolják a látogatókat, eltéveszthetetlen támpontot kínálva a Duluth városában kétségbeesetten bolyongó könyvtár-keresőknek.

Viszont semmi köze a könyvtárhoz ennek az amszterdami épületnek, amelynek falát egy tíz méter magas kerámia-könyvespolc foglalja el. A látványos ornamentika kicsit olyan, mintha az épület lakói a beköltözés során összekeverték volna a dolgokat. Véletlenül kívülre tették a könyvespolcot, s most csodálkoznak, hogy a családi könyvtárban viszont megáll a helyi autóbusz…

Oregonban egy a klasszikus építészeti megoldásokhoz jobban hasonlító, és nem is túl eredeti ötletet láthatunk. A bejárat portikuszát könyvekből rakott pillér tartja, amely meglehetősen didaktikus stílusban adja tudtunkra a kultúra megtartóerejét. Pedig fölösleges ezt a tudást egy jón oszlopfővel is hangsúlyozni. Akinek van otthon pár könyve, az pontosan tudja, hogy leszakadt ágyrács, kitört lábú kiskredenc esetén micsoda hasznos szolgálatot tehet a kultúra.

Persze a könyvek nem csupán az utcán, de a belsőépítészetben is megjelennek. Cerritosban például a gyermekkönyvtár bejárata áll óriási kötetekből. Érzésem szerint nem a legjobb ötlet, hiszen a hatalmas könyvek között elvesző gyerekek az installáció révén meggyőződhetnek arról, hogy soha, soha az életben nem fognak felnőni a könyvekhez.  

Hasonlóan túlzásnak érzem a Cincinnatiban álló könyves szökőkutat. Az alkotó alighanem még soha nem olvasott a fürdőkádban és bizonyára sejtelme sincs róla, hogy a víz árt a könyveknek. Persze az is lehet, hogy a közgyűjtemények raktáraiban előforduló csőrepedések veszélyeire próbál így figyelmeztetni a szobrász.

Hasonló szellemben épült ez a szökőkút Cattanooga város könyvtárában, amely azonban mindjárt utal a megoldásra is: készítsük fémből a könyveket!

Ám a tréfát félretéve, a sok könyves ornamens és installáció láttán az ember elgondolkozik a miérten. Vajon miként és mi okból vált a könyv az építészeti formanyelv részévé? Ugye nem azért, mert a könyv ma már csak egy letűnőben lévő kor, egy mind egzotikusabbá váló világ, egy hajdanvolt életvitel, egy elkopó gondolkodásmód furcsa szimbóluma?

 

 

 

 

 

 

Címkefelhő
Megosztás

Egypercesek

„A birodalom csak most fog szétesni”

„A birodalom csak most fog szétesni”

A Nobel-díjas Szvetlana Alekszijevics volt a Könyvfesztivál nyitóeseményének díszvendége

A szabadságért érdemes küzdeni

A Könyvfesztivál vendége volt az Astrid Lindgren-díjas francia író, Jean-Claude Mourlevat

Kezdődik a Könyvfesztivál, mutatjuk a PKÜ programjait

A legfrissebb könyvekkel, kiállítással és beszélgetésekkel várja az érdeklődőket a csütörtökön kezdődő 27. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválra a Petőfi Kulturális Ügynökség

Hónapos könyvtárünnep Szegeden

A Somogyi-könyvtár az emberi méltóság, a gyerekek és fiatalok esélyei és jogai, a családok, valamint az egészséges élethez való jog tematikája köré szervezte programjait

Gépi kézírásfelismeréssel készült el a Magyar Nemzeti Levéltár legnagyobb adatbázisa

Az összeírás a korszak magyar társadalom- és gazdaságtörténete szempontjából pótolhatatlan forrásértékkel bír