Az igazi Shakespeare

MEGJELENT: 2014. február 14., péntek | SZERZŐ: Rácz András

Hildegard Hammerschmidt-Hummel német kutató azt állítja, hogy két olyan Shakespeare-képet talált, amely minden korábbinál hitelesebben ábrázolja a drámaírót. A közelmúltban Mainzban bemutatott két portré valóban különlegesnek tűnik, hiszen egyik sem volt korábban közismert ábrázolás. Ám, hogy mennyire hitelesek a képek, azt egyelőre nehéz eldönteni.

Hammerschmidt-Hummel két tényezővel igyekszik alátámasztani állításait. Egyfelől a képek vizsgálatába olyan szakembereket vont be, akik elvileg képesek megállapítani, hogy egy ábrázolás fiktív alakot mutat, vagy valódi modell alapján készült.

A munkába olyan tudósokat vont be a kutató, mint a szövetségi bűnügyi hivatal egyik volt szakértője, egy nyugalmazott orvosprofesszor, aki a régi mesterek képein ábrázolt emberek betegségeit diagnosztizálja, egy másik nyugalmazott főorvos és halottimaszk-szakértő, egy, a reneszánsz képek röntgenfelvételeire szakosodott volt radiológus szakorvos és egy londoni állatorvos és író. A különböző tudományágak képviselői által elvégzett vizsgálatok megerősítik azt a feltevést, hogy a most bemutatott két portré úgy készült, hogy azokhoz Shakespeare modellt ült.

Így csak az a kérdés, hogy vajon képek története is alá támasztja-e Hammerschmidt-Hummel feltételezését. Nos, a kutató úgy véli, az egyik kép 30 éves kora körül, irodalmi karrierjének tetőpontján ábrázolja Shakespeare-t.  A Wörlitz-portrénak nevezett festményt az anhalt-dessaui fejedelem egy angliai utazása során a 18. század végén kapta ajándékba Shakespeare egyik leszármazottjától, így került a kép Wörlitzbe. 1945-ben a portré a szovjet hadsereg kezére került, és azóta eltűntként tartják számon. A kutatócsoport így egy igen részletes fotó alapján elemezte a képet.

Sajnos a másik kép sem eredeti. Boaden-portrénak nevezett ábrázolást a német kutató egy 1824-ben megjelent könyvben találta. A Shakespeare-portrékat összegyűjtő kötetet James Boaden angol drámaíró adta ki. Ez a képmás egy rézkarc, amely a szakértő szerint egy Shakespeare életében festett időskori portré alapján készült. A képen Shakespeare egy széken ül, és jobb kezével kutyáját simogatja. A Hammerschmidt-Hummel szerint az írót 50 éves kora körül, mintegy két évvel a halála előtt ábrázolja a kép, aki utoljára ült modellt egy művésznek.

A szakértők közül többen vitatják a német kutató állításait. Úgy vélik, bizonyítékai nem elég meggyőzőek. Sokan ragaszkodnak ahhoz a hagyományosnak mondható tudományos vélekedéshez, amely szerint a híres drámaíróról életében nem készült portré, ezért tulajdonképpen minden Shakespeare-ábrázolás fikció.

mult-kor.hu cikke nyomán

 

Címkefelhő
Megosztás

Egypercesek

Berki Tamás hangszála

Berki Tamás hangszála

Könyvet írt hazai dzsesszélet kiemelkedő énekese

Jane Austen a kalapács alatt

Tetemes összegért vették meg Jane Austen öt regényének első kiadását egy angliai aukción

Értékek kontra érdekek

Megjelent Lakatos István nagykövet diplomáciai szempontból jelentős témákat érintő, emberi jogi tematikájú kötete

Petőfi kirgizül

Mintegy 500 pályamunka érkezett a Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából meghirdetett nemzetközi műfordítói pályázatra

Zenei pályázatot hirdettek a Himnusz 200. évfordulója tiszteletére

Olyan népzenei feldolgozásokat várnak, melynek egy adott pontján jól azonosíthatóan megjelenik Erkel Ferenc Himnuszának zenei motívuma idézet szinten