Könyvvásár Lipcsében

MEGJELENT: 2015. március 12., csütörtök | SZERZŐ: László T. András

A szász szövetségi tartomány legnagyobb városának könyvvására az egyik legnagyobb szabású irodalmi rendezvény a kontinensen. A nagyszabású eseményre negyvenkét országból közel kétezer háromszáz kiállító jött el.

Lipcse olvas

A közel négyszáz esztendeje rendszeresen megrendezett vásár első napján adják át a Lipcsei Könyvvásár Díját. Az elismeréseket három kategóriában – szépirodalmi, műfordítói és szakkönyv – osztják ki. A vásár alkalmából ismét megrendezik Európa legnagyobb, úgynevezett olvasói fesztiválját, a Lepizig liest (Lipcse olvas) című programsorozatot, amelyben városszerte négyszáztíz helyszínen összesen háromezer kétszáz felolvasást, könyvbemutatót, beszélgetést, író-olvasó találkozót tartanak. Tavaly kétszázharminchatezer embert vonzottak a könyvek Lipcsébe.

Képregényőrület
A tavaszi könyvünneppel egy időben egyedülálló kínálattal hívják a képregény-rajongók népes táborát is. A képregényekkel foglalkozó kiadók a lipcsei vásárvárosban egy egész csarnokot töltenek meg. A legkülönbözőbb korosztályú érdeklődők figyelmét hatalmas választékkal várják az animációtól kezdve a mangán és a karikatúrán túl a cosplay -, rajzfilm, rajzeszközök és egyéb kiegészítők gyártói, kereskedői, sőt maguk a rajzművészek egyaránt. A kiállítók standjain, egyéb bemutatókon nemcsak a szórakozást és játékot keresők találhatják meg a legújabb kiadványokat is, hanem a dráma, történelem és irodalom iránt érdeklődő látogatók is kedvükre válogathatnak.
Érdekesség: nemcsak kiállítási standokat alakítottak ki, hanem öltözőket is, mert várhatóan az idén is több ezren a kedvenc képregényhősüknek beöltözve jelennek meg. A nagyszínpadon a legkülönbözőbb jelmezeket show műsor keretében mutatják be.
A Manga-Comic-Convention a tavalyi premieren nyolcvankilencezer látogatót vonzott, és az idén már számítógépes játékokat is felvonultat.

Irodalom és konyhaművészet

Magyarország az idén is önálló nemzeti standdal jelentkezik. A megjelenést az utóbbi évekhez hasonlóan a Balassi Intézet Publishing Hungary programja keretében a Collegium Hungaricum Berlin dolgozta ki. A német nyelven frissen megjelent magyar, illetve magyar vonatkozású művek közül többet külön rendezvényen mutatnak be, és kiemelten kezelik a kortárs magyar konyhaművészetről szóló – gyakran nem is német nyelvű – köteteket, hogy a vásár közönségének figyelmét minél inkább felhívják a magyar gasztronómia fejlődésére.
A Collegium Hungaricum Berlin most három szerzőt mutat be. Barnás Ferenc A kilencedik című regényének német fordításával jelentkezik. Kiss Noémi a második kötetével mutatkozik be németül, a Rongyos ékszerdobozzal. Tóth Kinga német költőtársával, Michael Barthellel egy hangköltészeti performansz keretében mutatja be költeményeit az All machine – A létezés mechanikája című ciklusából.
A vásár vasárnapig tart, s kínálatában nagyjából százezer kötet, köztük húszezer új kiadvány szerepel.Címkefelhő
Megosztás

Egypercesek

„A birodalom csak most fog szétesni”

„A birodalom csak most fog szétesni”

A Nobel-díjas Szvetlana Alekszijevics volt a Könyvfesztivál nyitóeseményének díszvendége

A szabadságért érdemes küzdeni

A Könyvfesztivál vendége volt az Astrid Lindgren-díjas francia író, Jean-Claude Mourlevat

Kezdődik a Könyvfesztivál, mutatjuk a PKÜ programjait

A legfrissebb könyvekkel, kiállítással és beszélgetésekkel várja az érdeklődőket a csütörtökön kezdődő 27. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválra a Petőfi Kulturális Ügynökség

Hónapos könyvtárünnep Szegeden

A Somogyi-könyvtár az emberi méltóság, a gyerekek és fiatalok esélyei és jogai, a családok, valamint az egészséges élethez való jog tematikája köré szervezte programjait

Gépi kézírásfelismeréssel készült el a Magyar Nemzeti Levéltár legnagyobb adatbázisa

Az összeírás a korszak magyar társadalom- és gazdaságtörténete szempontjából pótolhatatlan forrásértékkel bír