Dühös szerzők, bujkáló vezetők

MEGJELENT: 2015. március 19., csütörtök | SZERZŐ: Rácz András

A legújabb hírek szerint a Fővárosi Törvényszék elfogadta az Ulpius-ház Könyvkiadó csődeljárás iránti kérelmét. A céget a bíróság további döntéséig fizetési haladék illeti meg. A hazai könyvpiac egyik fajsúlyos szereplőjének válságát egyelőre sok találgatás övezi, ám a sajtóban megjelenő adatok és információk nyomán szinte óráról órára alakul ki a kép: mi is történhetett az Ulpius-háznál az elmúlt időszakban.

Álljanak a nyilvánosság elé!

Zentai Péter László, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének igazgatója az MTI-nek nyilatkozva arról beszélt, hogy jelentősek lehettek a cég marketingkiadásai, miközben szakmán belül szerzők, fordítók, nyomdák és kiadók is panaszkodtak a cég fizetési moráljára. „Nem érdemes figyelmen kívül hagyni az aranyszabályokat, amelyek közül az első: becsüld meg a szerződet, mert belőle élsz!” – fogalmazott Zentai.
A jövővel kapcsolatban személyes véleményét is megfogalmazta a kiadói egyesület igazgatója. Úgy vélte, az Ulpius-ház tulajdonosának és ügyvezetőjének a nyilvánosság elé kellene lépnie, hiszen elemi érdekük, hogy visszaszerezzék a hitelezők bizalmát, ez a csődvédelem értelme.
Zentai józan figyelmeztetése ellenére azonban a csőd hírének felröppenése óta az az Ulpius-ház egyetlen vezetője sem elérhető, illetve nem nyilatkozik.

Egymilliárdos adósság

Ha már szóba került a cég vezetése, fontos információt hozott nyilvánosságra a minap az MTI. A hírügynökség szerint az Ulpius-ház tulajdonosi taggyűlése Viczián Andrást bízta meg az ügyvezetői feladatok ellátásával.
A frissen kinevezett igazgatóval kapcsolatban a sajtó máris kiderítette, hogy Viczián András pénzügyi szakembert már az Ulpius-Házat részben finanszírozó pénzügyi csoport jelölte új ügyvezetőnek. A Kft. ugyanis az elmúlt időszakban egymilliárd forintra rúgó adósságot – ezen belül több száz millió forintos hiteltartozást, s hatszáz milliót meghaladó a szerzői, szállítói és bérleti díjakból felhalmozott tartozást – halmozott fel.
Hogy azonban a bajok nem mostanában kezdődtek, arról az Index információja árulkodik: a hírportál szerint ugyanis a kiadónak fordító körökben kifejezetten rossz hírneve volt, mivel rendszeresen elmaradt a fizetésekkel. A Műfordítók Egyesülete 2005-ben nyilatkozatot is közzétett a kiadó gyakorlata ellen.

Kilencven feszült  nap
Miközben a cég vezetői kerülik a nyilvánosságot, azonközben – egyes információk szerint – a kiadó több szerzőjével is tárgyalnak a halasztott kifizetésekről. A kiadóhoz rengeteg hírneves szerző és jó nevű író tartozik. Mások mellett Frei Tamás, Kelemen Anna, Keresztes Ildikó, Szepesi Nikolett, Steiner Kristóf, Fábián Janka…
A kiadóhoz szerződött írók közül korábban többen is panaszkodtak a honoráriumok kifizetésének csúszása miatt. Karafiáth Orsolya elmondta: volt olyan járandósága, amit egy év csúszás után kapott meg, de őt végül az Ulpius maradéktalanul kifizette.
Az egyik legnagyobb név – már, ami a tartozás volumenét illeti – Frei Tamás állítólag nagyon sokat vesztett. A sajtó találgatása szerint több tízmilliós, de akár százmilliós tartozásról is szó lehet.
A szerzők közül Kelemen Annát érte utol a Bors, akinek tavaly év végén jelent meg a botránykönyve a kiadónál. A szex-szerző a lapnak így nyilatkozott: „Nagyon csalódtam. A volt ügyvezető óriási csaló, aki a szemembe hazudott. Van egy szerződés a kezemben, és mindent megteszek, hogy megkapjam a pénzem. Van olyan jogorvoslat, ami engem véd. Szerintem előbb-utóbb megkapjuk a gázsinkat, és megnyugtat, hogy tudom, a volt ügyvezető is megkapja majd a büntetését.”
Az Ulpiusnak kilencven napja van, hogy megállapodjon hitelezőivel az adósság átütemezéséről, esetleg részleges elengedéséről. Ha kudarcot vallanak, elindulhat a kiadó felszámolása, ami egyet jelenthet a cég megszűnésével.

Címkefelhő
Megosztás

Egypercesek

Berki Tamás hangszála

Berki Tamás hangszála

Könyvet írt hazai dzsesszélet kiemelkedő énekese

Jane Austen a kalapács alatt

Tetemes összegért vették meg Jane Austen öt regényének első kiadását egy angliai aukción

Értékek kontra érdekek

Megjelent Lakatos István nagykövet diplomáciai szempontból jelentős témákat érintő, emberi jogi tematikájú kötete

Petőfi kirgizül

Mintegy 500 pályamunka érkezett a Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából meghirdetett nemzetközi műfordítói pályázatra

Zenei pályázatot hirdettek a Himnusz 200. évfordulója tiszteletére

Olyan népzenei feldolgozásokat várnak, melynek egy adott pontján jól azonosíthatóan megjelenik Erkel Ferenc Himnuszának zenei motívuma idézet szinten