Szép kis köszönet

MEGJELENT: 2014. szeptember 11., csütörtök | SZERZŐ: László T. András

A megjelenést követő néhány napban közel százötvenezer példány kelt el Francois Hollande francia elnök volt élettársa, az egykori first lady, Valérie Trierweiler könyvéből, ezzel megdöntötte az idei év eladási rekordjait.
A Merci pour ce moment, Köszönet ezért a pillanatért című kötetet további kétszázhetvenezer példányban újranyomják, miután a legtöbb könyvesboltban azonnal elkapkodták – olvasható az MTI hírében.

Titokban készült kiadvány

A 320 oldalas kötet a legnagyobb titokban jelent meg, Németországban nyomtatták, semmilyen reklámja nem volt. A Paris Match és a Le Monde című napilapok szerdán rövid részleteket közöltek a botránykönyvből, majd két napon át vezető hír volt a francia televíziókban és rádiókban: politikusok, elemzők, pszichológusok értékelték a könyvet és mérlegelték annak hatásait.
A kötetben a politikai újságírónő a Francois Hollande-dal eltöltött mintegy tíz évet és szakításuk történetét tárja olvasói elé. Trierweiler 2012 májusa és 2014 januárja között volt Hollande élettársaként Franciaország first ladyje, de a poszton nem volt igazán sikeres, nem sikerült magát belopnia a franciák szívébe. A negyvenkilenc éves újságíró azonban ezért elsősorban az elnököt okolja, akit nem túl hízelgő színben mutat be: a hatalom birtoklásától cinikussá vált emberként írja le Hollande-ot, aki – szerinte – valójában megveti a szegényeket.

Szegények és gazdagok
Az elnök is megszólalt és az „egész életére csapást mérő, sértő hazugságnak" nevezte a könyvben megjelent állításokat. „Minden állásomban, minden munkámban csak segíteni akartam, azokat képviselni, akik szenvednek. Soha nem álltam a hatalmasok oldalán, még akkor sem, ha nem tekintem őket ellenségnek, de pontosan tudom, honnan jövök" – mondta az államfő.
„Azt gondolják, hogy elfelejtettem, honnan jövök? Az anyai nagyapám, savoyai származású szabó volt, egy kis lakásban élt a családjával Párizsban. Az apai nagyapám tanító volt, egy észak-franciaországi szegény parasztcsaládból származott. És elhiszik, hogy én megvetem azt a környezetet, ahol a gyökereim vannak, ami az életem értelme?" – háborgott az elnök.
Volt élettársa szerint azonban Hollande „úgy állítja be magát, mintha nem szeretné a gazdagokat. Pedig valójában a szegényeket nem szereti. Ő, az ismert baloldali, magánbeszélgetésekben – büszkén humorára – csak fogatlanoknak hívja őket”.

A legnépszerűtlenebb elnök
Az elnök ennek kapcsán elmondta, hogy tényleg találkozott már olyan nehéz helyzetben lévő emberekkel, akik nem tudták a fogaikat ápolni. „Az a legnagyobb nyomor jele. Ezeknek az embereknek én segítettem, támogattam őket" – hangsúlyozta. „Nem akarom, hogy azt mondják vagy írják rólam, hogy gúnyolódom a szociális fájdalmon, mert ez sértő hazugság" – tette hozzá.
A történethez tartozik, hogy a francia elnök különösen nehéz periódust él át. Franciaországban a gazdasági helyzet nem javul, az aktív lakosság körében tíz százalékos a munkanélküliség, az állást keresők száma Hollande megválasztása óta közel félmillióval, 3,3 millióra emelkedett.
Ilyen körülmények között nem meglepő, hogy egy múlt pénteken megjelent felmérés szerint alig 13 százalékra süllyedt az elnök népszerűsége, miközben már eddig is az utóbbi fél évszázad legnépszerűtlenebb francia elnökének számított a hazájában.

És persze így már a bestseller listákra kívánkozó kötet növekvő népszerűsége is érthető…

 

 

 

Címkefelhő
Megosztás