A reflektorfényben: Skandinávia

MEGJELENT: 2023. május 20., szombat | SZERZŐ: r.g.

Északi írókat lát vendégül május 19-én, pénteken és 20-án, szombaton a PesText Nemzetközi Irodalmi és Kulturális Fesztivál a PesText Nordic című eseménye keretében.


Kép forrása

A PesText Nordic a skandináv irodalom számos ismert és izgalmas képviselőjét hozza Budapestre: fellép a dán Sissel-Jo Gazan, a svéd Malte Persson, az izlandi Einar Már Gudmundsson, Lilja Sigurdardóttir, valamint a norvég Helga Flatland, és olyan népszerű magyar írók, költők, műfordítók beszélgetnek majd velük, mint Molnár T. Eszter, Terék Anna, Vajna Ádám, Néző László, Bak Zsófia. A beszélgetések angolul zajlanak, a közönségnek tolmácsolást biztosítanak. A helyszínen kaphatók lesznek a szerzők kötetei, és dedikálásra is lesz lehetőség.

A szervezők az MTI-hez eljuttatott közleményükben kiemelik, hogy a Három Hollóban zajló programsorozat ötlete a Skandináv Ház húszéves fennállásának apropóján született.   

Az irodalom mellett számos összművészeti produkciót láthat majd a közönség, az Itt és Most Társulat skandináv versekből ihletett improvizációs előadása mellett a Városminor Kamarakórus is fellép a Három Hollóban, amelynek kávézójában a fesztivál ideje alatt nyílik meg a Between the Lines svéd irodalmi kiállítás - áll a közleményben.

A PesText Nemzetközi Irodalmi és Kulturális Fesztivált 2023-ban immáron ötödik alkalommal szervezi meg a MISZJE (Magyar Irodalmi Szerzői Jogvédő és Jogkezelő Egyesület) és a Petőfi Kulturális Ügynökség. A világirodalmi fókuszú fesztivál célja bemutatni, miként képesek az eltérő nyelvek és kultúrák irodalmi alkotásai megjelenni egy másik ország, másik nemzet olvasmányélményei között.

A 2003-ban alapított Skandináv Ház Alapítvány célja a skandináv kultúra, értékek és életmód magyarországi népszerűsítése. A kulturális és ismeretterjesztő programok szervezése mellett az alapítvány kiadásában jelenik meg az Észak skandinavisztikai folyóirat. Az alapítvány tavaly óta könyvkiadót is működtet.

A PesText összes programja ingyenesen látogatható.


Megosztás

Egypercesek

Varázslatos könyvbemutatóval érkezik az új Harry Potter-könyv

Varázslatos könyvbemutatóval érkezik az új Harry Potter-könyv

Névsorok, listák, térképek és mindenféle mágiával kapcsolatos dolog

Ismét Meseegyetem lesz Nyíregyházán

Tavaly nagy sikert aratott, így idén újra megrendezik Nyíregyházán az Őszi meseegyetem elnevezésű programsorozatot

Kuflik lepték el a belvárost

Dániel András mesesorozatának szereplőivel benépesített új park és játszótér kialakítását közösségi tervezés előzte meg

Az életfolyam visszatükrözésében megjelenő én

Fény derül az irodalomterápia céljára, módszerére

Felavatták az Arany család megújult síremlékét

Felavatták az Arany család megújult síremlékét szombaton, a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben