Álljon meg egy novellára!

MEGJELENT: 2023. május 20., szombat | SZERZŐ: Munkatársuntól

Évről-évre több ezer pályamű érkezik a JCDecaux Álljon meg egy novellára! irodalmi pályázatára, melyet idén hatodik alkalommal is meghirdetnek a szervezők, ezúttal az E.ON főtámogatásával. Az eddigi évekhez hasonlóan a nyertes alkotások a legforgalmasabb busz- és villamosmegállók plakátfelületein lesznek láthatóak, a pályázat ezúttal azonban új tematikus fókuszt kap. A szervezők olyan alkotásokat várnak minimum 3600, maximum 4000 leütés terjedelemben, melyek a környezetvédelemről szólnak, és elgondolkodtatnak a természet és ember kapcsolatáról.

Kép forrása

Az alkotók feladata, hogy egy novella formájában mondják el, hányféle motivációnk lehet a környezetvédelemre, és mi mindent tehetünk meg azért, hogy a jövő számára is élhető maradjon a Föld. A húsz nyertes pályázó lehetőséget kap arra, hogy több százezer ember előtt publikálja az alkotását, és ezzel mások életére, döntéseire is hatással legyen.

A zsűrizésben többek között részt vesz Ürge-Vorsatz Diána klímakutató is, aki örömmel vállalta a felkérést: „Fontosnak tartom, hogy a klímaváltozás üzenete minél több emberhez eljusson, és minél több formában közvetítsük feléjük, hogy milyen sok olyan megoldás van a környezeti válságra, amitől ráadásul az életminőségünk is javulhat. Úgy gondolom, hogy a művészet, az irodalom ehhez nagyszerű eszközt ad, hiszen egy magával ragadó történettel könnyebben azonosulhatunk, mi több, akár erőt és reményt is meríthetünk belőle a változáshoz” — fogalmaz a szakértő.

A zsűri elnöke a korábbi évekhez hasonlóan Grecsó Krisztián József Attila-díjas író, aki Vecsei H Miklós színművésszel, Samu Tímeával, a JCDecaux vezérigazgatójával, valamint Károlyi Zsuzsannával, az E.ON márka- és marketingvezetőjével jelöli ki a nyerteseket.

A JCDecaux friss, reprezentatív kutatása szerint a budapestiek kimondottan sok időt, — egy átlagos napon legalább 60 percet — töltenek   tömegközlekedéssel, és a felnőtt lakosságnak 69 százaléka választja az utazásnak ezt a formáját. Samu Tímea vezérigazgató szerint ezért egyáltalán nem mindegy, milyen tartalmakkal találkoznak a megállókban elhelyezett citylight felületeken. „A felmérésünk szerint minden második budapesti örülne neki, ha a várakozással töltött időt szórakoztatóbbá és érdekesebbé tennénk a számukra.”

A pályázatokat 2023. június 11-ig várják. Idén az E.ON Hungária kulturális fenntarthatósági különdíjat ajánl fel 100 000 Ft értékben, A Rossmann Magyarország pedig a tavalyi évhez hasonlóan 100 000 Ft-os ajándékutalványt ad egy általa kiválasztott novellának.

További részletek a pályázat weboldalán: novella.jcdecaux.hu


Megosztás

Egypercesek

Varázslatos könyvbemutatóval érkezik az új Harry Potter-könyv

Varázslatos könyvbemutatóval érkezik az új Harry Potter-könyv

Névsorok, listák, térképek és mindenféle mágiával kapcsolatos dolog

Ismét Meseegyetem lesz Nyíregyházán

Tavaly nagy sikert aratott, így idén újra megrendezik Nyíregyházán az Őszi meseegyetem elnevezésű programsorozatot

Kuflik lepték el a belvárost

Dániel András mesesorozatának szereplőivel benépesített új park és játszótér kialakítását közösségi tervezés előzte meg

Az életfolyam visszatükrözésében megjelenő én

Fény derül az irodalomterápia céljára, módszerére

Felavatták az Arany család megújult síremlékét

Felavatták az Arany család megújult síremlékét szombaton, a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben