Az ÁVH-ból nem lehet csak úgy leszerelni...

MEGJELENT: 2023. március 14., kedd | SZERZŐ: László

Az első két regény, a Csengőfrász és a Szibériai csapda sikerét követően megszületett Cserhalmi Dániel legújabb, harmadik könyve, A Szabadság hadművelet. Az izgalmakban bővelkedő, politikai krimi ezúttal is hitelesen ragadja meg a Rákosi-korszak abszurd, rettegéssel teli mindennapjait és az Államvédelmi Hatóság munkáját.

Kép forrása

Az ÁVH-ból nem lehet csak úgy leszerelni – mondogatják egymásnak a rettegett Államvédelmi Hatóság nyomozói, akiknek futószalagon kell szállítaniuk az újabbnál újabb államellenes bűncselekményeket. Majoros őrnagy is eredménytelenül próbál hátrébb húzódni a tűzvonalból: mindig jön egy újabb feladat, amit meg kell oldani, így az áhított nyugdíjazás is egyre távolabbinak tűnik.

Ám amikor Szabadság hadművelet névre keresztelve újra felbukkan egy korábban felszámoltnak gondolt katonai szervezkedés – a Földalatti Fővezérség –, még a legtapasztaltabb államvédelmi nyomozók sem hisznek a szemüknek. Laktanyák sorozatára kiterjedő, számos vezetőt a tagjai között tudó, fegyveres felkelésre készülő katonai összeesküvés az ÁVH által uralt Magyarországon? Ez még a koncepciós perek koholt vádjain is túltesz. Márpedig az ügynökök jelentései egyértelműek. Lehet, hogy az államvédelmi tiszteknek ezúttal valódi fenyegetéssel kell szembenézniük?

A regény cselekménye ezúttal is az ötvenes évek Magyarországán játszódik, és olyan helyszínekre kalauzolja el az olvasót, mint például a korabeli laktanyák Nyíregyházán és Tabon, a Gresham-palota, és persze az Andrássy út 60.

„Gyakorta foglalkoztatja a történészeket, hogy miként is lehetne a fáradságos munkával megszerzett tudásukat minél szélesebb körhöz eljuttatni. Nincs ez másképp közelmúltunk tragikus históriája esetében sem. A kommunista diktatúrával összefüggő ÁVO, ÁVH, Katpol (talán még?) jól ismert fogalmak, azokkal kapcsolatban mégis sok félreértés, félinformáció kering. Ezért sem elegendő kizárólag tudományos publikációkat létrehozni. Más, új csatornák is kellenek! Ezek közé tartoznak a gondos kutatásokra alapozott szépirodalmi feldolgozások: mint Cserhalmi Dániel regényei, amelyek közül a legújabbat - miképp a korábbiakat is - ajánlom az érdeklődő polgártársaim figyelmébe – fogalmaz Müller Rolf, történész, az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának munkatársa.


Megosztás