Ötvenegy különleges ember története

MEGJELENT: 2022. december 6., kedd | SZERZŐ: Szerk.

Ötvenegy különleges ember történetét mutatja be Sal Endre Hősök és kalandorok - Mesél a Fiumei úti sírkert című kötete, amelyet a Fiumei úti sírkertben mutattak be hétfőn.


Sal Endre újságíró, író elmondta, hogy a Libri Kiadó Mi, magyarok sorozatában, a Nemzeti Örökség Intézetének (NÖRI) közreműködésével született kötetben ötvenegy ember történetét dolgozta fel, akik a Fiumei úti sírkertben nyugszanak. Mint fogalmazott, fontos, hogy megismerjük azokat, akikre büszkék lehetünk; új könyvét azoknak ajánlja, akik szeretik az életrajzokat, a történelmet. A könyvben Nagy Balázs fotói láthatók, a könyvet Bárdos Zsuzsa szerkesztette.

A kötetbe került életrajzok közül Petőfi Sándor öccse, Petőfi Istvánét és Jókai Rózáét, Jókai Mór nevelt lányának élettörténetét emelte ki. A könyv fülszövege szerint a kötetbe került a labdarúgás magyarországi úttörője, Iszer Károly, a testvére emlékét egész életében ápoló Petőfi István, a több száz Titanic-utas életét megmentő hajóorvos, Lengyel Árpád, vagy a csodás könyvritkaságokat gyűjtő Todoreszku Gyula élettörténete is.

Móczár Gábor, a NÖRI főigazgatója felidézte, hogy a könyvön való munkát tavaly kezdték el, de már több éve kiváló együttműködés van az intézmény és az író, az nosztalgikus Újságmúzeum.hu weblap tulajdonos-főszerkesztője között. „Ez több mint egy temető, ez kulturális tér” - jegyezte meg Móczár Gábor, majd kiemelte: kiemelten fontosnak tartja, hogy az itt nyugvókról szóló érdekes történetek eljussanak azokhoz is, akik nem tudják megoldani, hogy ellátogassanak a sírkertbe. Ehhez irodalmi, színházi, versszínházi előadásokat, koncerteket, vezetett sétákat szerveznek, a sírkertben jelenleg 42 tematikus sétán vehetnek részt az érdeklődők - hangsúlyozta.

Móczár Gábor kiemelte, hogy a NÖRI jelenleg a Nemzeti Emlékezetpedagógai Programon dolgozik, amelynek célja, hogy minden középiskolás legalább egyszer eljusson egy történelmi emlékhelyre és egy előre kidolgozott feladatsor segítségével élményszerűen ismerkedjen meg a történelemmel. A program a 12-18 éves fiataloknak szól, a projekt tesztfázisában mintegy 200 iskola vesz részt. (MTI)

Megosztás

Egypercesek

Berki Tamás hangszála

Berki Tamás hangszála

Könyvet írt hazai dzsesszélet kiemelkedő énekese

Jane Austen a kalapács alatt

Tetemes összegért vették meg Jane Austen öt regényének első kiadását egy angliai aukción

Értékek kontra érdekek

Megjelent Lakatos István nagykövet diplomáciai szempontból jelentős témákat érintő, emberi jogi tematikájú kötete

Petőfi kirgizül

Mintegy 500 pályamunka érkezett a Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából meghirdetett nemzetközi műfordítói pályázatra

Zenei pályázatot hirdettek a Himnusz 200. évfordulója tiszteletére

Olyan népzenei feldolgozásokat várnak, melynek egy adott pontján jól azonosíthatóan megjelenik Erkel Ferenc Himnuszának zenei motívuma idézet szinten