Laáramlás

MEGJELENT: 2022. december 5., hétfő | SZERZŐ: Szerk.

Zenéről, humorról, filozófiáról, vallásról és sok minden másról mesél Laár András most megjelent önéletrajzi könyvében, a Laáramlásban.


A KFT zenésze, a L'art pour l'art Társulat volt tagja, a Buddhista Főiskola egykori tanítója a 2000-es évek óta jelentet meg könyveket, eddigi kötetei elsősorban az abszurd humor körül forogtak. „Kati - aki már tizenkét éve a feleségem - ösztökélt arra, hogy írjam meg a szakmai önéletrajzomat. Leültetett a fotelbe, és riporteri módon kérdezgetve el is mondatta velem a hosszú történeteket a gyerekkori hegedűtanulástól egészen mostanáig” - olvasható a könyv utószavában.

Laár András nem először készít egyfajta összegzést eddigi pályájáról, hiszen hét évvel ezelőtt, 60 évesen a Budapest Sportcsarnokban egy életműshow keretében kapcsolta össze a humort, a rockzenét és a spiritualitást. Akkor az MTI-nek így fogalmazott: „Eddig mindig magyarázkodnom kellett, hogy inkább Besenyő Pista bácsi vagyok, vagy a KFT frontembere, vagy buddhista. Most meg fogom mutatni, hogy ezek között nincs különbség.” 

A mostani könyv is ennek szellemében készült. Mágikus tapasztalatok, szellemi felismerések, versek, monológok, festmények között sejlik fel, milyen Laár szerint a világ. Közben olvashatjuk a KFT ismert dalszögeit, a koncerteken és a L'art pour l'art Társulat estjein előadott verseket (például olyan klasszikusokat, mint a Víziló, vagy a Forróvíz-visszatérővezeték a fűtési ellenáramú vezetékhez című). A margóra nyomott QR-kódok segítségével kisfilmes illusztrációk is kerültek a könyvbe.

A főhős elmeséli, hogy tizenhat évesen lépett be első zenekarába, játszott a Bogyóban, a Küllőrojtban, a Kamara Rock Trióban (és bár a könyvben nem említi, a Panta Rheiben is), és 25 éves volt, amikor 1981-ben három társával (Bornai Tiborral, Márton Andrással és II. Lengyelfi Miklóssal) megalakította a ma is aktív és népszerű KFT zenekart. A 2000-es évektől a Tündértantra és a Grotex együttesben is játszik.

Humorista pályája 30 évesen indult egy Galla Miklós által megszervezett Laár pour Laár esttel, és bár idén kilépett a L'art pour l'art Társulatból, abszurd verseit és Besenyő Pista bácsi figuráját (amely festményein is felbukkan) szólóestjeibe mentette át. Ami a buddhizmust illeti, könyvében így foglalja össze, amit a legfontosabbnak gondol: „A belső út az egyetlen, amiben megtalálhatjuk saját erőink forrását, megismerhetjük tudatunkat... és ez a belső út a gyakorlás maga. Többféle módszer létezik, de mindegyiknek az alapja a légzésfigyelés.”

A Laáramlás című könyv, amelyben számos érdekes és eddig nem publikált fotó is található, a Helikon Kiadó gondozásában jelent meg. (MTI)

Megosztás

Egypercesek

Berki Tamás hangszála

Berki Tamás hangszála

Könyvet írt hazai dzsesszélet kiemelkedő énekese

Jane Austen a kalapács alatt

Tetemes összegért vették meg Jane Austen öt regényének első kiadását egy angliai aukción

Értékek kontra érdekek

Megjelent Lakatos István nagykövet diplomáciai szempontból jelentős témákat érintő, emberi jogi tematikájú kötete

Petőfi kirgizül

Mintegy 500 pályamunka érkezett a Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából meghirdetett nemzetközi műfordítói pályázatra

Zenei pályázatot hirdettek a Himnusz 200. évfordulója tiszteletére

Olyan népzenei feldolgozásokat várnak, melynek egy adott pontján jól azonosíthatóan megjelenik Erkel Ferenc Himnuszának zenei motívuma idézet szinten