Közösen szervez segítő és edukációs programokat a FSZEK

MEGJELENT: 2022. december 8., csütörtök | SZERZŐ: Szerk.

Vakok és gyengénlátók számára, fogyatékossággal élők bevonásával szervez segítő és edukációs programokat a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár (FSZEK) a Videó a Vakoknak Alapítvánnyal közösen.


A fogyatékossággal élő emberek december 3-i világnapjához kapcsolódva kötött együttműködési megállapodást a két szervezet - közölte a könyvtár az MTI-vel pénteken. A FSZEK Budapest könyvtára című, a 2021-2027 közötti időszakra összeállított stratégiai tervében kiemelt fejlesztési területként jelenik meg többek közt a könyvtár esélyteremtési programjának kidolgozása és megvalósítása és a befogadó könyvtári működés és szolgáltatás fejlesztése.

Az együttműködés az alapítvány és a könyvtár között a Videó a vakoknak elnevezésű platformhoz kapcsolódik, amely vakok és látássérültek számára vizuális tartalmak, például videók, fotók, illusztrációk megismerését teszi lehetővé. Az együttműködési megállapodás keretében a könyvtár vakok és látássérültek által gyakrabban keresett műveket, valamint Budapesttel kapcsolatos helyismereti tartalmakat ajánl az alapítvány részére, leírások és narrációk elkészítésének céljából.

A szavak ereje című ajánló brosúra is a projekt része, amely vakság, siketség, értelmi fogyatékosság, mozgáskorlátozottság, autizmus témakörében készült, és ingyenesen elérhető a FSZEK hálózatában, valamint letölthető a könyvtár honlapjáról is. Az intézmény által ajánlott szépirodalmi művek segíthetnek a fogyatékossággal élőkkel kapcsolatos hétköznapi helyzetek megértésében és feldolgozásában, a szakkönyvek pedig konkrét, gyakorlati segítséget nyújtanak. 

A kiadvány mellett a Fővárosi Önkormányzat támogatásával valósul meg öt olyan Élő könyvtár elnevezésű esemény is, amelyeken nyolc-nyolc fogyatékossággal élő ember vesz részt. Ők élő könyvként segítik a résztvevőket abban, hogy megismerjék életüket, nehézségeiket, ugyanakkor sikereiket, örömeiket és eredményeiket is. A találkozók közül az első a könyvtári szakemberek felkészítését szolgálta, a többi alkalmat pedig középiskolások számára szervezik meg. Az eseménysorozat megvalósításában a könyvtár szakmai partnere a Budapest Esély Nkft.

A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár folyamatosan fejleszti szolgáltatásait, hogy a fogyatékossággal élő könyvtárhasználók egyenlő eséllyel férhessenek hozzá a könyvtári tartalmakhoz. A súlyos fogyatékossággal élők mentesülnek a könyvtári beiratkozási díj fizetése alól és ingyenesen vehetik igénybe például a hangoskönyv, DVD vagy CD kölcsönzést akár lejátszó eszközzel együtt. A könyvtár a mozgásukban korlátozott használók számára házhoz szállítja a kölcsönözni kívánt dokumentumokat és szükség szerint a lejátszó eszközöket. A Könyvet Házhoz szolgáltatás idén már 33 tagkönyvtárban igényelhető. A Központi Könyvtárban kísérő szolgálat várja a látássérülteket és 16 tagkönyvtár biztosít felolvasó és audiovizuális technikai eszközöket is. A Központi Könyvtárban kiemelt helyre kerültek a könnyen érthető könyvek, amelyek megértési nehézséggel élő embereknek, vagy idegen nyelvűeknek kínálnak segítséget különböző témákban. (MTI)

Megosztás

Egypercesek

Berki Tamás hangszála

Berki Tamás hangszála

Könyvet írt hazai dzsesszélet kiemelkedő énekese

Jane Austen a kalapács alatt

Tetemes összegért vették meg Jane Austen öt regényének első kiadását egy angliai aukción

Értékek kontra érdekek

Megjelent Lakatos István nagykövet diplomáciai szempontból jelentős témákat érintő, emberi jogi tematikájú kötete

Petőfi kirgizül

Mintegy 500 pályamunka érkezett a Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából meghirdetett nemzetközi műfordítói pályázatra

Zenei pályázatot hirdettek a Himnusz 200. évfordulója tiszteletére

Olyan népzenei feldolgozásokat várnak, melynek egy adott pontján jól azonosíthatóan megjelenik Erkel Ferenc Himnuszának zenei motívuma idézet szinten