30 Gastroblues története

MEGJELENT: 2022. november 29., kedd | SZERZŐ: RG

Az idén 30. alkalommal megrendezett Gastroblues Fesztiválhoz kapcsolódó lemez- és kiadványbemutató koncert lesz december 3-án a paksi Csengey Dénes Kulturális Központban. Az eseményen, amelyen színpadra lép a Stones Sixty Session, a Blues MD és a Tűzkerék xT, bemutatnak egy fotóalbumot és egy könyvet - közölték a szervezők.


A Harminc fesztivál története hangban-képben-írásban című album több mint 180 oldalon és 800 fotón keresztül idézi fel a három évtized kiemelkedő külföldi és hazai fellépőit, és időrendi sorrendben felsorolja a Gastroblues Fesztivál valamennyi előadóját – írja az MTI. Emellett az albumba illesztett négy DVD hangban és filmben mutatja be a koncertek legjobb pillanatait.

A Harminc fesztivál és harmincöt év klub története című könyv visszatekintő írásokat, interjúkat tartalmaz, utóbbiakat nemcsak a sztárokkal, hanem a szervezésben segítő háttéremberekkel. E kötet melléklete az Emlékezzünk című CD, amely a fesztiválon fellépett, de már elhunyt zenészek felvételeiből válogat. Ezen több legenda hallható, mások mellett Jon Lord, Ken Hensley, Keith Emerson, Noel Redding, a magyarok közül Orszáczky Jackie, Fogarasi János, Szappanos György, Herpai Sándor, Benkő Sándor, Somló Tamás, Pleszkán Frigyes, Pege Aladár vagy Jávori Vilmos.

Pakson 1993 nyarán tartották az első Gastroblues Fesztivált, amelyet egy helybeli vállalkozó álmodott meg a zene és a gasztronómia összekapcsolásával. Az azóta eltelt három évtizedben a blues és a dzsessz szülőhazájából, az Egyesült Államokból, a hard rock fellegvárából, az Egyesült Királyságból, valamint Ausztráliából és az öreg kontinens számos országából érkeztek zenekarok Paksra, miközben a hazai élvonal is felvonult. A külföldi sztárfellépők között volt mások mellett Spencer Davis, Ken Hensley, Chris Farlowe, Rick Wakeman és a Nazareth együttes.

Megosztás

Egypercesek

Berki Tamás hangszála

Berki Tamás hangszála

Könyvet írt hazai dzsesszélet kiemelkedő énekese

Jane Austen a kalapács alatt

Tetemes összegért vették meg Jane Austen öt regényének első kiadását egy angliai aukción

Értékek kontra érdekek

Megjelent Lakatos István nagykövet diplomáciai szempontból jelentős témákat érintő, emberi jogi tematikájú kötete

Petőfi kirgizül

Mintegy 500 pályamunka érkezett a Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából meghirdetett nemzetközi műfordítói pályázatra

Zenei pályázatot hirdettek a Himnusz 200. évfordulója tiszteletére

Olyan népzenei feldolgozásokat várnak, melynek egy adott pontján jól azonosíthatóan megjelenik Erkel Ferenc Himnuszának zenei motívuma idézet szinten