Hónapos könyvtárünnep Szegeden

MEGJELENT: 2022. szeptember 29., csütörtök | SZERZŐ: RG

Az esélyek és jogok köré szerveződő ingyenes rendezvényekkel, az olvasást népszerűsítő programokkal, könyv- és folyóirat-bemutatókkal, kiállításokkal, író-olvasótalálkozókkal, filmvetítésekkel várják az érdeklődőket egész októberben az Országos Könyvtári Napok alkalmából Szegeden - közölte a szervező Somogyi-könyvtár igazgatója szerdán.

Kép forrása

A programsorozatot bemutató sajtótájékoztatón Sikaláné Sánta Ildikó elmondta, az idei rendezvény kettős évfordulóhoz kapcsolódik: 1952-ben hozták létre a megyei könyvtárakat, a Csongrád-Csanád megyei először az akkori székhelyen, Hódmezővásárhelyen működött, majd 1972-től a szegedi Somogyi-könyvtár vette át ezt a szerepkört. Az évfordulót egész napos rendezvénnyel köszöntik október 3-án, írja az MTI.

A Somogyi-könyvtár - a szolgáltatásait bemutató és népszerűsítő rendezvények mellett - az emberi méltóság, a gyerekek és fiatalok esélyei és jogai, a családok, valamint az egészséges élethez való jog tematikája köré szervezte programjait. Október 3-án Dobray Sarolta újságíró érkezik Szegedre, akinek Üvegfal címmel, a bántalmazó kapcsolatokról szóló könyve a tavalyi év egyik irodalmi bestsellere lett.

Október 10-én Karafiáth Orsolya lesz a könyvtár vendége, aki Egymás könyve - Amikor összegyűrtük az eget című kötetét mutatja majd be. A mű a társas kapcsolatokról, barátságokról szól egy halálos kór árnyékában, hogy hogyan lehet és kell megküzdeni a váratlan és kínzó tapasztalatokkal.

Október 4-én egész napos prevenciós és rekreációs eseményt rendeznek a női daganatos betegségek megelőzését célul kitűző Mályvavirág Alapítvánnyal együttműködve, október 12-én pedig Csupor Dezső egyetemi docens tart előadást a daganatos, és egyéb betegségekhez kapcsolódó, gyógyulást ígérő tévhitekről, gyógynövényekről, táplálékkiegészítőkről.

A gyerekek és fiatalok számára is sok programmal készülnek. Október 11-én Hartay Csabával - a kamaszkorról szóló, Lerepül a hülye fejetek című kisregény, valamint a Joe és Jen csodálatos utazása a gyilkolás terhe alatt című regény szerzőjével - ismerkedhetnek meg a középiskolások, beszélgetőtársa Brunner Krisztián szegedi rádiós, egykori középiskolai padtársa lesz. A Gyermekkönyvtárban A tizenhármak nyomában. A múlt ismerete a jövő esélye címmel történelmi nyomozós játék indul családok és felső tagozatos osztályok számára.

A hónap végén a szegedi és szegedi kötődésű írók mutatkoznak be legújabb köteteikkel. Október 21-én Diószegi Szabó Pál Hegymagasság, tengermély című kötetét ismerheti meg a közönség, október 25-én Bátyi Zoltán hozza el a rendezvényre legfrissebb novelláskötetét, Krétarajzok, gázgyár falára címmel, másnap pedig Bene Zoltán Teremt, és című novelláskötetének bemutatójára ülhetnek be az olvasók. Október 27-én az idén hatvanéves Darvasi Lászlót Az év légiutas-kísérője címmel megjelent novelláskötetéről kérdezi Bíró-Balogh Tamás irodalomtörténész.

Megosztás

Egypercesek

Közösen szervez segítő és edukációs programokat a FSZEK

Közösen szervez segítő és edukációs programokat a FSZEK

A fogyatékossággal élő emberek december 3-i világnapjához kapcsolódva kötött együttműködési megállapodást a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és a Videó a Vakoknak Alapítvány

Bicentenáriumi Petőfi-szilveszter Kiskőrösön

Szilveszteri és újévi hangverseny, kiállítás és színházi előadás is várja az érdeklődőket december 30. és január 1-je között

Ötvenegy különleges ember története

Bemutatták Sal Endre legújabb könyvét

Adventi Könyvvásár Kolozsváron

Két év kihagyás után tartják meg az eseményt az erdélyi magyar könyvkiadók

Laáramlás

Laár András mesél Zenéről, humorról, filozófiáról, vallásról és sok minden másról a most megjelent önéletrajzi könyvében