A szabadságért érdemes küzdeni

MEGJELENT: 2022. szeptember 30., péntek | SZERZŐ: Szerk.

Az idei Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválra jelent meg az Astrid Lindgren-díjas francia író, Jean-Claude Mourlevat Cantabile című regénye a Vivandra kiadó gondozásában. A szerzővel szombat délelőtt beszélgetett László Kinga, a kötet fordítója.


Mourlevat negyvenévesen kezdett írni, első nagy sikerét a 90-es évek végén a L'Enfant-Océan (Az óceán gyermeke) című könyvével aratta. Tavaly megkapta az Astrid Lindgren Emlékdíjat, az egyik legrangosabb gyermekirodalmi kitüntetést. Neve nem ismeretlen a magyar olvasók előtt sem, legutóbb Jakabak című regényét adta ki a Vivandra szintén László Kinga fordításában és Rofusz Kinga illusztrációival.

A Cantabile - A szabadság szele című regény egy képzeletbeli világban játszódik, amelyben a barbár zsarnokság, a Falanx uralkodik. A könyv négy kamasz főszereplője megszökik egy börtönszerű bentlakásos iskolából, és útjuk a rezsimmel szembeni ellenállókhoz vezet. Menekülésük közben feltárul a múlt, megismerik szüleik sorsát, akik az elnyomó rendszer áldozatai lettek.

Jean-Claude Mourlevat az MTI-nek e-mailben adott interjút, ebben az író kiemelte, hogy a történethez saját életéből is merített. Mint írta, tízéves korától tizennyolc éves koráig maga is egy bentlakásos iskola tanulója volt, s csak hetente egyszer látogathatták meg „levelezőtársaikat”, egy családot a városban. Ez a motívum is előkerül a könyvben, amelynek diákjai szintén a közeli településre járnak „vigasztaló asszonyaikhoz”, ha már nagyon el vannak keseredve. Az író azt is elárulta, hogy Eva-Maria Bach, az ellenállás legendás énekesnőjének alakját a híres brit énekesnőről, Kathleen Ferrierről mintázta, akit meg is említ a regényben.

Mourlevat könyveiben gyakran szerepelnek állathősök. A barbár Falanxban például könyörtelen kutya-emberek vadásznak a lázadókra. A regényben kulcsszerephez jutó ló-emberek viszont pozitív emberi tulajdonságokkal lettek felruházva. „Mi, emberek, egy állatfaj vagyunk. Egy különleges faj, amely a legrosszabbra és a legjobbra is képes. Az állatok nagyon kegyetlenek tudnak lenni, de ez soha nem intézményesített vagy iparszerű” - magyarázta. 

A Cantabile azt sugallja, hogy mindig van remény, hogy a szabadságért érdemes küzdeni, de vannak pillanatok, amikor a puszta létünket kell kockáztatnunk, hogy elérjük azt. Mourlevat elismerte, hogy a való életben - legalábbis rövid távon - nem annyira optimista, mint ez a regényből kiolvasható. De hát, „ez egy regény” - magyarázta. 

Az először 2006-ban megjelent könyvet már több mint 20 nyelvre fordították le. Mourlevat elmondta, hogy sok visszajelzést kap az olvasóktól. „Akik írnak nekem, természetesen szeretik a történeteimet, aminek nagyon örülök” - fogalmazott. (MTI)

Megosztás

Egypercesek

Közösen szervez segítő és edukációs programokat a FSZEK

Közösen szervez segítő és edukációs programokat a FSZEK

A fogyatékossággal élő emberek december 3-i világnapjához kapcsolódva kötött együttműködési megállapodást a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és a Videó a Vakoknak Alapítvány

Bicentenáriumi Petőfi-szilveszter Kiskőrösön

Szilveszteri és újévi hangverseny, kiállítás és színházi előadás is várja az érdeklődőket december 30. és január 1-je között

Ötvenegy különleges ember története

Bemutatták Sal Endre legújabb könyvét

Adventi Könyvvásár Kolozsváron

Két év kihagyás után tartják meg az eseményt az erdélyi magyar könyvkiadók

Laáramlás

Laár András mesél Zenéről, humorról, filozófiáról, vallásról és sok minden másról a most megjelent önéletrajzi könyvében