A náci tömeggyilkos fekete unokája

MEGJELENT: 2021. október 24., vasárnap | SZERZŐ: Oxi

Nagyapám engem agyonlőtt volna címmel újabb változatban tárgyalják a második világháború poklát, a holokausztot, illetve az európai koncentrációs táborok történetét. Számos kötetben idézték már fel az emberirtó gépezetet, ezúttal azonban egy triplacsavar mentén tekinthetünk bele a borzalmas múltba. Jennifer Teege ugyanis egy német anyától és egy nigériai apától született nő, aki megtudta: annak az Amon Göthnek az unokája, aki a Krakkó-Płaszówi koncentrációs tábor hírhedten szadista és gyilkos parancsnoka volt, és akit Ralph Fiennes amerikai színész olyan élethűen alakított a Schindler listája című filmben, hogy Oscar-díjra jelölték.


Kép forrása

A holokauszt, a népirtás témaköre már számtalan változatban jelent meg, pontosan azért, hogy azok, akik a későbbi nemzedékek tagjai, ismerjék meg a 20. századi történelem legsötétebb vonulatát. Jennifer Teege Nagyapám engem agyonlőtt volna című dokumentumkönyve egy eddig nem igazán bemutatott perspektívában ábrázolja a náci háborús bűnösöket, illetve azok között is az egyik legismertebben legkegyetlenebb hóhért, parancsnokot. Amon Göthről, aki Teege nagyapja, a Schindler listája című Spielberg-film óta tud többet a világ.

Jennifer Teege tehát megpróbál elszámolni könyvében az elszámolhatatlannal, azokkal a sokaknak a halálával, megkínzásával, akik nem egy alkalommal nagyapja személyes közreműködése miatt szenvedtek. A könyv egy páratlan történet, egy kivételes családhistória, melyben a felmenő bűnével próbálnak elszámolni a leszármazottak.

Ha pedig valakinek nem áll össze a kép, akkor nézzük az idővonalat: Göth ugyan kétszer is házasodott, de végül egy Ruth Irene Kalder nevű nővel élt, mégpedig 1942 után, aki Arthur Schindler titkárnőjeként dolgozott a krakkói zománcgyárban. Kalder Göthtől való utolsó gyermeke Monika Hertwig volt, aki a háború után az 1960-as évek második felétől egy nigériai férfival élt, Jennier Teege ebből a kapcsolatból született 1970-ben. A kötetből kiderül, hogy Teege számára azért vált iszonyúan misztikussá és ezért fontossá származása, felmenőinek ismerete, mert hétévesen nevelőszülőkhöz került, édesanyját pedig többé nem látta.

A címbéli vélekedésről nekem Szabó István Mephisto című zseniális mozija jutott eszembe, melyben a főhős, Hendrik Höfgen színész, a hitleri kultúrpolitika későbbi képviselőjét, az egyre fokozódó náci terror idején kénytelen Párizsba szöktetni fekete bőrű szeretőjét. Jennifer Teege is talán valami hasonlót képzelt el, amikor kiderült számára, hogy a folytonosan gyilkos kedvében járó szadista lágerparancsnok nagypapa bizonyára saját kezűleg végezte volna ki, ha akkor találkoznak.


Megosztás

Egypercesek

Get Back

Get Back

Az eredeti angol kiadással egy időben magyarul is megjelent a Beatles együttes utoljára kiadott lemezének készítését megörökítő könyv

Mindenki számára ingyenes lett a nagy magyar szinonimaszótár

A diákok és a hivatásos tollforgatók legnagyobb örömére

Megjelent Kassai Viktor önéletrajzi könyve

„Önéletrajzom egyik célja, hogy betekintést engedjen a futballbírók életébe és mindenki láthassa, hogyan élünk és dolgozunk a színfalak mögött”

Az utazás – podcast kritika - ajánló

Ízig-vérig fekete komédiát kapunk

Kalapács alatt Emile Zola egyetlen regényének kéziratai

A kézirat árát előzetesen 100-150 ezer euróra becsüli a párizsi Sotheby's aukcósház