Dante online

MEGJELENT: 2021. április 12., hétfő | SZERZŐ: Kőfalvi Rita

Mint arról korábban már beszámoltunk, az olasz kulturális miniszter 2020-ban Dante Alighieri emléknapjává nyilvánította március 25-ét. Ahogy az elmúlt évben, a járványhelyzet miatt idén is jobbára az online térbe szorult a megemlékezés-sorozat. A 2021-es év egyik, az ünnephez kapcsolódó talán legnagyobb szenzációja, hogy a III. Viktor Emánuel olasz királyról elnevezett Nápolyi Nemzeti Könyvtár elérhetővé tette az interneten az Isteni színjáték egyik legkorábbi, gyűjteményükben őrzött középkori kéziratát. 

Kép forrása

Az értékes manuscriptum keletkezését az 1370 és 1375 közötti időszakra datálják a szakértők. Nem a teljes művet tartalmazza, csupán néhány éneket a Pokol, a Purgatórium, illetve a Paradicsom könyvéből, és azokat sem teljes egészében. Azonban csodálatos illusztrációinak köszönhetően felbecsülhetetlen értékű forrást nyújt a középkori olasz miniatúrafestészet kutatóinak, akik a digitalizáció segítségével rendkívül részletes elemzésnek vethetik alá az anyagot. A kódex egyébként hetvenhat tollrajzot tartalmaz, melyek a Színjáték jeleneteit ábrázolják. Ezeket korábban két nápolyi festő alkotásának tulajdonították, ám a múlt század végén kiderült, hogy a dicsőség perugiai művészeket illet. 
A múzeum jelenleg a pandémia miatt zárva tart, de az újranyitásra nagyszabású Dante-kiállítással készülnek a költőóriás halálának hétszázadik évfordulója alkalmából. A kéziratok addig is megtekinthetők online az intézmény oldalán, valamint egy Dante-portrékból készült összeállítás is elérhető a múzeum Youtube-csatornáján.

Forrás
Megosztás

Egypercesek

Brutus nyomában a magyar kutatók

Brutus nyomában a magyar kutatók

Báthory István történetírójának Trentóban fellelt kézirata kiemelkedő jelentőséggel bír

Pilinszky-vasárnap

Tematikus műsorfolyammal érkezik a közmédia a 100 éve született író emlékére

2021 Libri irodalmi díjasai

Idén Bereményi Géza és Grecsó Krisztián érdemelték ki az elismerést

Mit rejt a buborék?

Jeligés szépirodalmi pályázatot hirdet a PesText

Nem véletlenül Gothár Péter

A Hét kis véletlen érzékeny alkotás, amely egyfajta „zenés képeskönyv”, finom humorral átszőve