Gyilkosságokban mért történelem

MEGJELENT: 2021. január 20., szerda | SZERZŐ: Oxi

Több lehet-e valaha is a hivatalosan elfogadott történelem a győztesek propagandájánál? – teszi fel a kérdést Juan Gabriel Vasquez Emberi romok című regényében. Az 1973-as születésű kolumbiai író láthatóan nem viccel, hazája 20. századi históriája is erre predesztinálja, melynek másik igazolása, hogy fent idézett könyve a politikai gyilkosságok bűzös mocsarába kalauzolja el olvasóit.

Kép forrása

Juan Gabriel Vasquez Gabriel García Márquez 2014 halála óta a kortárs kolumbiai irodalom vezéralakja. A két alkotó közötti összekötések egyike pontosan Vasquez Emberi romok című regényében áll, mivel annak szerzője annak a tábornoknak a legyilkolásáról is ír, akiről Márquez híres, Száz év magány című regényében a főhős Aureliano Buendía-t megformázta. S míg a Száz év magány esetében a Buendía család, és úgy általában az emberi fejlődés története olvasható, addig Vasquez ennél szűkebben, de kétségtelenül könnyebben fogyaszthatóan tárja elénk a 20. század első felének politikai gyilkosságokkal tarkított kolumbiai történetfolyamát. 
Vasquez európai kötődése, ottani tanulmányútjai és a világirodalom kortárs legnagyobbjai által való elismerése jelentős lökést adott számára, így prózájában folytatott önkritikája ellenére egy markáns magabiztosság jellemezte alkotói pályáját. Az Emberi romok című regénye is ilyen karakteres darab, a dél-amerikai ország történelmének egy nem éppen higgadt fejezete, és ha gyilokban mérjük a lépéseket, akkor kettő nagyról beszélünk. Az első 1914-ben történik, amikor is Bogotában két munkás férfi megöli Rafael Uribe Uribe többszörös veterán tábornokot, aki nem mellesleg a kolumbiai liberális tömörülés első számú alakja volt. A második esemény 1948-ra esik, ekkor pedig egy elkeseredett munkanélküli, bizonyos Juan Roa Sierra egy másik liberálist, ez esetben egy elnökjelöltet, Jorge Eliécer Gaitánt lövi le orvul. 
A két gyilkosság ügye mentén Vasquez bemutatja hazája történelmének azon időszakát, amikor a konzervatív és liberális oldalak ilyen kemény eszközöktől sem riadtak vissza politikai céljaik elérése érdekében. Az író persze ma már nem okoz nagy meglepetést, s nemcsak azért, mert az elmúlt évtizedekben, vagy akár mondhatjuk az fél évszázadban megtanultuk, hogy ha onnan tudósítanak, akkor ott biza ropogó fegyverek, tüntetések, lázadások, szélsőséges társadalmi viszályok szerepelnek a hírekben - hogy a jelenbe érve az eddig ennél nyugodtabbnak festő Egyesült Államokban lezajló Capitolium ostromáról már ne is beszéljünk.
Megosztás

Egypercesek

Clintonné krimit ír

Clintonné krimit ír

Manapság mindenki mást csinál

Az év novellái

Negyven magyarországi és határon túli folyóiratból válogatták össze a most megjelent reprezentatív irodalmi gyűjteményeket

Uz Bence a vásznon

Nyirő József Uz Bence című regényének részletéből készülő kisjátékfilm forgatása kezdődött Székelyföldön

Csúcsra jár a MEK

Az előző évihez képest 30 százalékkal emelkedett a nemzeti könyvtár által üzemeltetett online felület olvasottsága

Cserepont szolgáltatást indított az FSZEK!

Még ha nem is vagyunk kint a vízből, de örömhír, hogy újra lehet könyveket kölcsönözni, hála a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár eszes megoldásának