Dante megelevenedik

MEGJELENT: 2021. január 12., kedd | SZERZŐ: RG

Életrajzi filmet forgat Dante Alighieriről (1265-1321) Pupi Avati. A 82 éves olasz filmrendező az olasz kulturális minisztériumtól kérte a költő halálának 700. évfordulójára szánt produkció támogatását.

Kép forrása

Avati 17 éve tervezi a Dante-filmet. A produkció a RAI Cinema közreműködése által immár készül, de a borsos költségvetéséhez állami támogatásra is szükség van a rendező szerint, aki ezért a kulturális tárcához fordult.
A film forgatókönyve az Isteni színjáték szerzőjének egykori életrajzírója és nagy csodálója Giovanni Boccaccio Dante élete című műve alapján készült. A forgatókönyvön számos ismert Dante-szakértő is dolgozott.
„Ezzel a filmmel el akarjuk mondani, hogy ki volt Dante: egyedülálló személyiség az irodalom és a kultúra világában” - fogalmazott Avati.
Az olasz nyelv atyjaként tisztelt Dante 1321-ben halt meg Ravennában. A költő Isteni színjáték című művében nemcsak a menny, pokol és purgatórium háromdimenziós képét festette meg, hanem korának történelmi, tudományos és filozófiai tudását is összekapcsolta egy halhatatlan szerelem történetével.
Dante halálának 700. évfordulójára Olaszországban idén ünnepségsorozattal emlékeznek.
Megosztás

Egypercesek

Clintonné krimit ír

Clintonné krimit ír

Manapság mindenki mást csinál

Az év novellái

Negyven magyarországi és határon túli folyóiratból válogatták össze a most megjelent reprezentatív irodalmi gyűjteményeket

Uz Bence a vásznon

Nyirő József Uz Bence című regényének részletéből készülő kisjátékfilm forgatása kezdődött Székelyföldön

Csúcsra jár a MEK

Az előző évihez képest 30 százalékkal emelkedett a nemzeti könyvtár által üzemeltetett online felület olvasottsága

Cserepont szolgáltatást indított az FSZEK!

Még ha nem is vagyunk kint a vízből, de örömhír, hogy újra lehet könyveket kölcsönözni, hála a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár eszes megoldásának