Könyvvásár kiállítók nélkül Frankfurtban

MEGJELENT: 2020. szeptember 15., kedd | SZERZŐ: László T. András

A világjárvány miatt idén kiállítók nélkül tartják meg a Frankfurti Könyvvásárt. Helyettük nagyrészt az online térbe költözik az esemény új programokkal, de az irodalmi fesztiválon való részvétel sem teljesen lehetetlen.

Kép forrása

A Frankfurti Könyvvásár nemcsak a világ legnagyobb könyvszakmai találkozója, hanem „állandóan fejlődő, élő, agilis és alkalmazkodó képes vállalkozás”, ami azt is jelenti, hogy idén az eddigi legfőbb eleme, a nemzeti és kiadói standokból álló több ezer négyzetméteres kiállítás nélkül rendezik meg. Az utazási korlátozások miatt számos ország - köztük a díszvendég Kanada - egyáltalán nem tud megjelenni az október 14-én kezdődő vásáron, emellett sok európai kiállítónak és szakmai látogatónak is szinte lehetetlen a részvétel - indokolták a döntést a szervezők. Tavaly még 104 országból 7450 kiállító érkezett a vásárra és csaknem 300 ezren látogató. A rendezvény az első három szakmai nap után irodalmi fesztivállá alakult át, amelyen több ezer könyvbemutatót, felolvasást, pódiumbeszélgetést, író-olvasó találkozót rendeztek a vendégeknek. A szervezők igyekeznek átmenteni ezt a hagyományt az idei vásárra, de a rendezvényeken személyesen csak regisztráció után és higiéniai óvintézkedések mellett lehet részt venni. Ugyanakkor a legtöbb eseményt közvetítik a vásár honlapján, és bemutatkozik egy új szekció is, a Frankfurt Conference elnevezésű digitális könyvszakmai fórum, amelyen előadások és viták lesznek egyebek mellett a hangoskönyv-kiadásról és a tudományos művek kiadásáról. Megtartják a vásár hagyományos záró eseményét is, a németországi könyvkereskedők 25 ezer euróval járó békedíjának átadását is.
Megosztás

Egypercesek

Zsűriasztalon a pályaművek

Zsűriasztalon a pályaművek

Idén is meghirdetésre került a 100 Szóban Budapest irodalmi pályázat

Elhagyják a barátai a friss Nobel-díjast?

A magyar származású költő tömören nyilatkozott

Extremadura, a meditatív, sivár pokol

Krasznahorkai László nemigen kedveli a legkisebb írásjelet, a pontot, ezért Az utolsó farkas című kisregényében csupán egyszer teszi ki

A százéves olimpiai bajnok titka

Keleti Ágnes a világ jelenlegi legidősebb ötkarikás győztese

Elhunyt Derek Mahon

„Az ír költészetre, irodalmi világra és a társadalom egészére gyakorolt hatása, valamint öröksége is hatalmas”