Bodor Ádám és Czakó Gábor a Nemzet Művészei

MEGJELENT: 2019. november 6., szerda | SZERZŐ: László T. András

Bodor Ádám és Czakó Gábor írók nyerték el idén a Nemzet Művésze, amelyet öt évvel ezelőtt alapította a Magyar Művészeti Akadémia kezdeményezésére az Országgyűlés. A most hatodik alkalommal átadott elismerés a magyar művészeti élet legmagasabb rangú kitüntetéseinek egyike, amely nemcsak a művészetpolitika nagyrabecsülését, hanem az olvasóközönség tiszteletét és szeretetét is kifejezi.

Kép forrása

Vashegyi György az Akadémia elnöke azt mondta az elismerés átadása alkalmából, hogy a Nemzet Művésze díj várományosait nem öncélú érdek vagy magamutogatás vezérli; őszinte alázattal tanítják a nemzetet, nyújtják át bölcsességüket, teszik közkinccsé tehetségüket.
Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere úgy fogalmazott: a magyar nemzet fennmaradásának záloga az volt, hogy táplálkozni tudott ősei hagyományaiból, a kereszténységből és Európa kultúrájából. Hozzáfűzte, a magyar irodalom azért játszott rendkívüli szerepet a magyar nemzet történetében, mert mindig a magyar emberek életszemléletét, világlátását, törekvéseit fejezte ki.
Bodor Ádám Kossuth-díjas író az abszurd stíluselemekkel átszőtt, a kortárs magyar irodalmat gyarapító szépírói életműve elismeréseként vehette át a díjat. Az író köszönetet mondott a sorsnak, amiért Erdélyben született és élte le élete felét, mert ez a természeti, történelmi, etnikai és kulturális sokszínűségéről ismert vidék rengeteget adott számára. Az elismerés, úgy fogalmazott, mérföldkő alkotói pályáján, még akkor is, ha életútja vége felé részesült benne, a Nemzet Művésze díjra ezért „egy boltív záróköveként” tekint.
Czakó Gábor Kossuth-díjas író a magyar irodalmat gyarapító szépírói életműve elismeréseként, nyelvrégészeti tevékenységéért és a humanista gondolkodás tanításának megbecsüléseként nyerte el az elismerést. Czakó az elismerés átvétele után mély meghatottságát fejezte ki, köszönetet mondva feleségének is, aki elmondása szerint társként segítette az életben és az alkotásban is.
A díj a színházművészet, az irodalom, a zeneművészet, a képzőművészet, a filmművészet, az építőművészet, a táncművészet, az iparművészet, a fotóművészet, a népművészet és a cirkuszművészet alkotóinak adományozható. A Nemzet Művésze cím az előzőleg Kossuth-díjban részesített és hatvanötödik életévét – táncművész, valamint cirkuszművész esetében ötvenedik életévét – betöltött művészeknek adható, a címet egyidejűleg legfeljebb hetven személy viselheti.
Megosztás