Török-kori bájolások egy boszorkányper kapcsán

MEGJELENT: 2019. november 5., kedd | SZERZŐ: Oxi

Boszorkányok márpedig vannak! Boszorkányok márpedig nincsenek! E két egymásnak ellentmondó kijelentés Miklya Luzsányi Mónika Az ecsedi boszorkány című könyve alapján kisimulhat. A szerző akkurátus munkavégzésének köszönhetően egy történelmileg hiteles, irodalmi szempontból pedig kivételes értékű művet kaptak az olvasók, legyenek akár boszorkányok vagy inkvizítorok.

Kép forrása

Az ecsedi boszorkány Török Kata története. Akinek a név ismerős, ne csodálkozzon, a hölgy harcokban is legendás hírű Török Bálint leszármazottja. A regény elvezet a hősnő kivégzéséig, akit természetesen (?) boszorkányság vádjával illettek, de a korabeli erdélyi politika legalább olyan összetett volt, mint a mostani. Az, hogy a história szövevényes, tehát alap, és Török Kata sorsa sem volt egy sima út, nagyívű szerelmi életében Báthory Gábor is kapott szerepet. E híres családok mellett felbukkan a regényben a történelem lapjairól szintén ismert Bethlen-, Bocskai- és Nádasdy család sok tagja, és persze a törökök. 
A regény egyfelől szerelmi história, másfelől irodalmiasított történelmi arcképcsarnok. A szerelmi szálakról szólva a kiadó ajánló azt írja, hogy „a szexuális aktusok, a bájolások leírásaihoz a Török Kata és társai ellen folytatott boszorkányper korabeli jegyzőkönyveinek részletekbe menő tanúvallomásai szolgáltattak alapot.” 
Így mindenféle izgalomra is okot ad a történet, mely több generációt mutat be, nemcsak a Török Kata közvetlen korát, hanem a dédszülők, Török Bálint idejét is. Gyilkosságok, vérfertőzés, szerelmi kalamajkák és varázslatok, babonás tébolyok csipkézik a romantikus regény lapjait.
Megosztás

Egypercesek

A géniusz birodalma

A géniusz birodalma

Szabados György-napot rendez a Magyar Művészeti Akadémia

Az emlékek és az emlékezet

Miként alakult át újra meg újra az 1848-as forradalom és szabadságharc elbeszélése, jelentése

Sikerre erőszakolt másság

Tényleg vannak olyanok, akik nem szeretnének homoszexuálisok lenni, maradni

Bud Spencer igazi arca

Egy filantróp, egy polihisztor, egy igazi, követendő példa

Mesékkel várhatjuk az ünnepeket

Az Első Ünnepi Könyvvásár november 22-től december 15-ig lesz nyitva