Jean-Paul Dubois kapta a Goncourt-díjat

MEGJELENT: 2019. november 5., kedd | SZERZŐ: Márton Mihály

Jean-Paul Dubois Tous les hommes n'habitent pas le monde de la meme façon (Az emberek nem egyformán élnek a földön) című regénye kapta idén a legrangosabb francia irodalmi elismerést, a Goncourt-díjat. 

Kép forrása

A legnagyobb elismerést jelentő francia irodalmi díj az év „legjobb és legképzelettelibb prózai művének” adják, s ez alkalommal a meglehetősen hosszú címet viselő Dubois-regény kapta. A 
Az elbeszélés egy képzeletbeli elítélt történetén keresztül elveszett illúzióinkról szól. A kétszázötven oldalas, a  L'Olivier kiadó gondozásában megjelent mű – a beszámolók szerint – felkavaró és nosztalgikus történet az elveszett boldogságról.
A dél-franciaországi Toulouse-ban született, újságíróból lett hatvankilenc éves Jean-Paul Dubois huszonkettedik regénye a Goncourt-díjas alkotás. A kifinomult stílusáról és humanizmusáról ismert író egyik legnépszerűbb könyve, az Une vie francaise (Egy francia élet) 2004-ben a Femina-díjat kapta meg. Dubois egyébként elkötelezett liberális, szemben áll a hatalom és az elnyomás minden formájával, regényeit – egy nyilatkozata szerint – sok esetben politikai manifesztumnak tartja.
Megosztás