Jean-Paul Dubois kapta a Goncourt-díjat

MEGJELENT: 2019. november 5., kedd | SZERZŐ: Márton Mihály

Jean-Paul Dubois Tous les hommes n'habitent pas le monde de la meme façon (Az emberek nem egyformán élnek a földön) című regénye kapta idén a legrangosabb francia irodalmi elismerést, a Goncourt-díjat. 

Kép forrása

A legnagyobb elismerést jelentő francia irodalmi díj az év „legjobb és legképzelettelibb prózai művének” adják, s ez alkalommal a meglehetősen hosszú címet viselő Dubois-regény kapta. A 
Az elbeszélés egy képzeletbeli elítélt történetén keresztül elveszett illúzióinkról szól. A kétszázötven oldalas, a  L'Olivier kiadó gondozásában megjelent mű – a beszámolók szerint – felkavaró és nosztalgikus történet az elveszett boldogságról.
A dél-franciaországi Toulouse-ban született, újságíróból lett hatvankilenc éves Jean-Paul Dubois huszonkettedik regénye a Goncourt-díjas alkotás. A kifinomult stílusáról és humanizmusáról ismert író egyik legnépszerűbb könyve, az Une vie francaise (Egy francia élet) 2004-ben a Femina-díjat kapta meg. Dubois egyébként elkötelezett liberális, szemben áll a hatalom és az elnyomás minden formájával, regényeit – egy nyilatkozata szerint – sok esetben politikai manifesztumnak tartja.
Megosztás

Egypercesek

A géniusz birodalma

A géniusz birodalma

Szabados György-napot rendez a Magyar Művészeti Akadémia

Az emlékek és az emlékezet

Miként alakult át újra meg újra az 1848-as forradalom és szabadságharc elbeszélése, jelentése

Sikerre erőszakolt másság

Tényleg vannak olyanok, akik nem szeretnének homoszexuálisok lenni, maradni

Bud Spencer igazi arca

Egy filantróp, egy polihisztor, egy igazi, követendő példa

Mesékkel várhatjuk az ünnepeket

Az Első Ünnepi Könyvvásár november 22-től december 15-ig lesz nyitva