Diogenész utódai letanyáznak

MEGJELENT: 2019. szeptember 16., hétfő | SZERZŐ: Oxi

Narratíva-, norma- és értékváltások. Ezek azok a dolgok, melyekben Schein Gábor író otthonosan mozog, legalábbis az érzékletes ábrázolásukban. Korábbi, Svéd című regényéről adott interjújában jelezte, hogy ez az a vonal, ahol történetei leginkább játszódnak. A Megleszünk itt, egy többrétegű regény, melyben három karakter sorsa fonódik össze, látszólag a véletlen nyomán. De, mint tudjuk, Magyarországon nincsenek véletlenek.

Kép forrása

Kiefer (akit már Sutherland óta nagyon szeretünk), Ágnes és Zoltán. Ők hárman képviselik azt a világot, mely Schein Gábor új, Megleszünk itt című regényben található. A kötetet jól meg is futtatták a közösségi oldalakon, a legnépszerűbb videómegosztóra egy kis szkeccs is felkerült. Itt olvashatjuk a regény zanzáját: „Schein Gábor regénye arról szól, hogy mi választ el és köthet össze idegen embereket. Két sors, egy véletlen találkozás az újrakezdés regénye.” A történetben Kiefer, egy kissé egzaltált matektanár egy szép napon úgy dönt, hogy kivonul a társadalomból. Mindebben segítségére van nővére, aki ugyan könyvtáros, szintén értelmiségi ember, de mégis vállalja a puritánság és egyfajta szellemi remeteség felé vezető utat testvére oldalán. A história másik része egy válságban lévő házaspár, Ágnes és Zoltán kettőse, akik végül egy városszéli tanyán futnak bele Kieferbe. A találkozás mindannyiuk életét megváltoztatja. 
A történet magva, az értelmiségi lét, illetve annak egyre jobban az elvonulásra szánása, nem mai találmány. Talán már Diogenész óta van így, hogy Oszlopos Simeon szent remeteségét és más nagyjelentőségű gondolkodó alakját ne is említsük. Az új Schein regény tehát ismét fontos kérdéseket tesz fel hétköznapi és mindenek felett álló normákról, értékekről és azok váltásáról, válságról, belső küzdelmekről, ahol ember az embernek embere.
Megosztás

Egypercesek

Napi Tandori a Tiszatájban

Napi Tandori a Tiszatájban

Eddig nem olvasható-látható tartalmak jelennek meg

Fejben már létezik a könyvgyilkos terrorállam

A könyvek, az irodalom jelentik az emberi civilizációt

Új utakon az Országút

A lap lehetőséget ad a párbeszédre és az értékelvűség, a hagyomány értékeinek felújítása irányába visz

A Xenogenezis vége

Méltó módon zárja le a végtelenül elgondolkodtató sorozatot

A nyugati hadtest Bukarestben

„A könyv a kelet-közép-európai irodalom egyik gyöngyszeme, amit fel kell fedezni”