Látogatható örökség

MEGJELENT: 2019. szeptember 20., péntek | SZERZŐ: G.A.

Különleges hétvége vár ránk. Ha valakinek eddig nem jelent volna meg radarképernyőjén: szeptember 21. és 22-én lesznek a Kulturális Örökség Napjai. Ez alkalomból több száz olyan épület nyitja meg kapuit az érdeklődők előtt, amely máskor nem, részlegesen, időlegesen vagy csak egyes szűk (jobbára szakmai) csoportok számára látogatható. A folyamatosan nyitva tartó intézmények felé is érdemes elkanyarodni, mert ezen a két napon olyan helyekre is bevezetik a látogatót, melyek egyébként zárva vannak a nagyközönség előtt.

Kép forrása

A Kulturális Örökség Napjai valójában európai kezdeményezés. Eredete bő harminc évre nyúlik vissza: 1984-ben Franciaországban szervezték meg először a Történelmi Műemlékek Nyílt Napját, azzal a céllal, hogy azok a kiemelkedő műemléképületek, amelyek általában zárva vannak a nagyközönség előtt, egy hétvégén ingyen és lehetőleg szakszerű vezetéssel fogadják a látogatókat.
Az ötletből projekt lett, s hamarosan az Európa Tanács is felkarolta az egyre bővülő, egyre több ország részvételével megvalósuló kezdeményezést. Mivel a rendezvényt összeurópai viszonylatban indították útjára, az Európai Örökség Napok jelentősége évről-évre növekedett mind a résztvevő országok, mind az ingyenesen látogatható helyszínek, mind a látogatók számát tekintve. Mára a rendezvényt ötven országban ünneplik minden szeptemberben, túllépve az Európai Unió határait is.
Magyarországon 1999 óta szervezi meg a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal Társadalmi Kapcsolatok Igazgatósága a nyílt napokat, de mindig hangsúlyozzák, hogy az igazán nagy feladat a programban érintett épületek tulajdonosaira, működtetőire, kezelőire hárul, mivel ők vállalják, hogy a közönség számára hozzáférhetővé tegyék értékes, szép épületeiket, gyűjteményeiket.
Idén Budapesten meg lehet nézni például az Országházat, a Sándor-palotát, a De la Motte-Beer-palotát, a Festetics Palotát, a Gazdasági Versenyhivatal épületét, a Kőbányai víztároló medencét, a Színháztörténeti Múzeumot és egy csomó egyéb múzeumot, közintézményt, egyházi épületet, iskolát, egyszóval a kultúránkat hordozó megannyi intézményünk sok szép épületét. 
Én a legjobb térképet itt találtam. Érdemes használni.
Megosztás

Egypercesek

Az első főzet egy morbid thriller

Az első főzet egy morbid thriller

Hány afrikai írót, költőt ismerünk?

Kimaradt az Akik maradtak

„A film bekerülése a legjobb tíz közé nyomatékosítja a hazai televíziós filmgyártás jelentőségét”

Friss FISZ-vezetők

Legfőbb célkitűzéseik a nyitottság és a sokszínűség

Egy olasz zseni élete és halála

Ilyen mélységben és alapossággal még senki sem mesélte el Pasolini történetét

Börtön plágiumért

Mint kiderült, Kobal műve Aldo Nicolaj egyik komédiájának szó szerinti fordítása