Nyelvmentő közösség

MEGJELENT: 2019. július 16., kedd | SZERZŐ: Márton Mihály

Persze, ha minden kreativitásunkat összeszedjük, mi is kitalálhattuk volna, hogy a népszerű közösségi oldalak akár néprajzi gyűjtésre is alkalmasak, de azért – valljuk be – ez lett volna az utolsó, ami eszünkbe jut. Nem így Békési Bélának, aki a Facebookon szerveződő Békési Nosztalgia csoporton vetette föl, hogy össze kellene gyűjteni a ma már feledésbe merült békési kifejezéseket.

Kép forrása

Az ötletből rövid idő alatt valóság lett, a gyűjteményből pedig mindjárt könyv is lesz. A tervek szerint augusztusban mutatják be azt az ötven oldalas könyvet, amely feldolgozza a békésiek sajátos nyelvi elemeit, máshol nem hallható tájjellegű szavait, kifejezéseit, amelyek egykor a napi beszéd részei voltak, de mára jobbára feledésbe merültek.
A Békési Nosztalgia csoport egyébként egy világhálón szerveződő, de a valóságban is aktív baráti társaság. Az internetes kapcsolat alapján létrejött valódi közösség szervezett már közös múltidéző főzést Madzagfalván, kiállítást a nemrég elhunyt Török Árpádnak és amint látszik, a könyvkiadástól sem riadnak vissza. 
A nyelvtörténeti kiadvány ötletét egy cikk adta, amelyben számos régi békési szó, kifejezés szerepelt. E cikk indította be azt az eszmecserét a csoporton belül. A felvetett szavak azután rendszerré kerekedtek, s hamarosan megszülethet a hagyománymentő kötet. A munkában komoly szerepet vállalt Apáti Katalin, Molnár Pocsaji Ildikó, Táboriné Szűcs Margit, illetve Békési Béla, akik könyvbe rendezték az összegyűjtött szavakat, kifejezéseket.
A kötet érdekessége, hogy a szószedet mellett az interneten zajló beszélgetések elemeit is tartalmazza, részben így adva magyarázatot a kifejezéseknek, részben pedig így varázsolva elevenné a gyűjtés folyamatát. 
Bővebb információért érdemes csatlakozni a Békési Nosztalgia csoporthoz a Facebookon. 


Megosztás