Arnault börtönbe megy

MEGJELENT: 2019. május 16., csütörtök | SZERZŐ: Gábor Bálint

Bár ma már egyre kevésbé érdekes, a Nobel-díj botránysorozat úgy kerek, ha megírjuk: hiába fellebbezett, le kell töltenie börtönbüntetését Jean-Claude Arnault-nak, a stockholmi kulturális élet prominens figurájának, akinek komoly szerepe volt abban, hogy elmaradt a 2018-as irodalmi Nobel-díj kihirdetése. 

Kép forrása

Arnault két és fél évre börtönbüntetést kapott nemi erőszakért. Katarina Frostenson svéd költő- és írónő – az irodalmi Nobel-díjat odaítélő Svéd Akadémia egyik volt tagjának – francia származású férjét tavaly ítélték el egy nő 2011-ben történt kétrendbeli megerőszakolásáért. Az áldozat egyike annak a tizennyolc nőnek, akiket a Dagens Nyheter című lap egy 2017 végi cikke szerint a kulturális menedzser szexuálisan bántalmazott. A férfi tagadja bűnösségét és persze fellebbezett. A svéd legfelsőbb bíróság azonban kedden elutasította a fellebbezését, így Jean-Claude Arnault-nak le kell töltenie a kiszabott büntetést. 
A szexuális bántalmazási ügy egyike volt azoknak a botrányoknak, amelyek a Svéd Akadémia munkájának ellehetetlenüléséhez, s így a tavalyi irodalmi Nobel-díj kihirdetésének elmaradásához vezettek. Most, hogy Arnault börtönbe vonul, felesége pedig idén távozott a Nobel-díj testületből, láthatóan tisztul a kép a jeles elismerést jelentő irodalmi díj körül. 
Mint arról a minap beszámoltunk, ebben az évben a tavalyi díjat is átadják, tehát most két irodalmi Nobel-díjasunk lesz. Megosztás

Egypercesek

Az első főzet egy morbid thriller

Az első főzet egy morbid thriller

Hány afrikai írót, költőt ismerünk?

Kimaradt az Akik maradtak

„A film bekerülése a legjobb tíz közé nyomatékosítja a hazai televíziós filmgyártás jelentőségét”

Friss FISZ-vezetők

Legfőbb célkitűzéseik a nyitottság és a sokszínűség

Egy olasz zseni élete és halála

Ilyen mélységben és alapossággal még senki sem mesélte el Pasolini történetét

Börtön plágiumért

Mint kiderült, Kobal műve Aldo Nicolaj egyik komédiájának szó szerinti fordítása