„Ez az eddigi legnőibb regényem”

MEGJELENT: 2018. október 18. | SZERZŐ: László T. András

Szerelmes regénnyel jelentkezett Temesi Ferenc Kossuth- és József Attila-díjas író, a Magyar Művészeti Akadémia tagja. A 49/49 című kötetet a napokban mutatták be. A szerző a könyvbemutatón elmondta: a regény egy olyan szerelem története, amely egy rövid kamaszkori diákszerelemként kezdődik, majd csupán negyven év elteltével teljesedik be. Főhősei az 1949-ben született Márk és Ilona.
    

Kép forrása

A regény két idősíkon, a hatvanas évek végén és a 2010-es években játszódik, s mindkét szál negyvenkilenc fejezetre tagolódik. 
Temesi Ferenc úgy fogalmazott: a könyv annak bizonysága, hogy – bár ezt sokszor sokan nehezen tudják elképzelni – hatvan év felett is van szerelem, szex, összeveszés és kibékülés.
„A közel ötven évvel ezelőtti szerelem történetét úgy kellett megírnom, mint egy történelmi regényt” – mondta a szerző, aki elárulta azt is: lényeges szerepet játszik a történetben a generációjának oly fontos beat zene, valamint több halott barát, köztük Gion Nándor, Esterházy Péter és Ördögh Szilveszter is „beköltözött” a regénybe.
„Ez az eddigi legnőibb regényem” – emelte ki Temesi Ferenc, aki beszélt arról is, hogy a regényben hangsúlyos elem a hiúság, ami – minden ellentétes híreszteléssel szemben – leginkább a férfiak, különösen a kamasz fiúk tulajdonsága, nem a nőké.
„Az öregség szinte minden jót elvesz az embertől, de egyetlen jót megad: visszatudsz nézni, szembenézni önmagaddal. Nekem már nincs időm hazudni” – fogalmazott a könyvbemutatón a hatvannyolc éves szerző, aki szerint harminc éves korig teljesen felesleges prózát írni, mert nincs meg a szükséges élettapasztalat. Regényírás helyett harminc év alatt élni és élni kell, átélni a kort, és jegyzetelni.
Temesi Ferenc elárulta azt is: jelenleg egy filmterven dolgozik, ám régóta foglalkozik egy másik regénnyel is, amelyben minden tudása benne lesz, amit csak férfi íróként a nőkről tudhat.
A 49/49 a Scolar Kiadó gondozásában jelent meg.
Megosztás