A legrégebbi eposzrészlet

MEGJELENT: 2018. július 11. | SZERZŐ: Gábor Bálint

Úgy tűnik, hogy az Odüsszeia legrégibben lejegyzett szövegrészletét találták meg Görögországban görög és német régészek. A nemzetközi régészcsoport az ókori olimpiák színhelyén, Olümpiában bukkant rá egy vésett agyagtáblára, amely Homérosz Odüsszeia című eposzának 14. énekéből 13 verssort tartalmaz. A részletben az Ithakába érkező Odüsszeusz hű kondásához, barátjához, Eumaioszhoz szól.

Kép forrása

Az előzetes becslések szerint a lelet a 3. század előttről származik, a Római Birodalom korából. A tábla korának pontos meghatározására még várni kell, de a görög kulturális minisztérium így is „nagyszerű régészeti, irodalmi és történelmi leletként” írt róla.
A több mint tizenkétezer verssorból álló mű, az Odüsszeia a Trója ostromából hazatérő ithakai királya, Odüsszeusz tízéves bolyongását írja le. A tudósok szerint az Odüsszeia a Kr. e. 8. században keletkezett. Eredetileg szájhagyomány útján maradt fenn, később természetesen leírták. Ám mindeddig egyetlen ilyen korai szövegrészletre sem bukkantak. Noha kétségtelen, hogy az eposz írásos változatának már a jóval korábban léteznie kellett.  
Megosztás

Egypercesek

Az első agrár-mesekönyv

Az első agrár-mesekönyv

Hogy a legkisebbek számára is szerethetővé tegyük a magyar agrárium világát

Példázatok a legfogékonyabbaknak

Hívőknek és nem hívőknek egyaránt

A Megszállottak Monacóban

Izgalmas történet Kálvin és Loyolai Szent Ignác találkozásáról

Jön Az utolsó előtti huszár!

Modern fantasy hangulat, csipetnyi folklór gótikus horrorral megbolondítva

A város és a város

A történet valahol Kelet-Európa szélén, egy igen szokatlan helyen játszódik