Tankönyvellátással kapcsolatos szülői tájékoztató 2020/2021. tanév

Tisztelt Szülők!

Bízunk benne, hogy levelünk jó egészségben találja Önöket és egész családjukat. Az Önök és a munkavállalóink egészségének megőrzése elsődleges szempont számunkra, ezért az országban fennálló járványügyi helyzet miatt a Könyvtárellátó az alábbi intézkedéseket hozta:
1. Bezártak a KÓDEX üzletek:
• KÓDEX Tankönyvcentrum (Budapest, Honvéd u. 5.)
• KÓDEX Könyvesbolt (Budapest, József körút 63.)
• Könyvtárosok Mintaboltja (Budapest, Váci út 19.) előre nem látható ideig zárva tart.
2. Webshopunk továbbra is zavartalanul üzemel (https://webshop.kello.hu)
• A rendkívüli helyzetre való tekintettel azonban a webshopban kiválasztott termékeket előre nem látható ideig kizárólag házhoz szállítással vagy postaponti átvétellel rendelhetik meg, a személyes átvételi lehetőség további intézkedésig teljesen megszűnik.
Köszönjük megértésüket és együttműködésüket. 
A rendkívüli helyzet miatt esetlegesen felmerülő újabb változásokról folyamatosan tájékoztatjuk Önöket.

A továbbiakban a 2020/2021-es tanév tankönyvellátására vonatkozó fontosabb változásokról és tudnivalókról tájékoztatjuk Önöket.


A Könyvtárellátó Nonprofit Kft. (a továbbiakban: KELLO) a tankönyvellátás hatékony lebonyolításának biztosítására internetes rendelési felületet működtet, melyen keresztül az iskolák minden tanév kezdete előtt megrendelik az aktuális tanévre szóló tankönyveket. A rendelés diákonként történik, az összesítést követően a KELLO megrendeli a tankönyveket a kiadóktól, majd ezt követően leszállítja az iskolákba, ahol az iskola házirendjében foglaltak szerint kiosztják a tanulóknak. Az iskolát váltó diákok számára, illetve egyéb esetekben (pl.: elvesztett, megsérült tankönyvek) az iskolák év közben is tudnak a KELLO-tól tankönyveket rendelni, ezeket a rendeléseket a KELLO egyedileg teljesíti.

A 2020/2021-es tanév tankönyvellátását érintő legfontosabb változásról:
Bővül az ingyenes tankönyvellátásban részesülők köre. A 2020/2021-es tanévtől az alanyi jogon állami támogatásban, így ingyenes tankönyvellátásban részesülők köre kiterjed minden nappali rendszerű alap- és középfokú iskolai oktatásban részt vevő tanulóra. 

A szülők részére kialakított felületről:


A KELLO a tankönyvrendelési oldalon működtet egy, a szülők részére kialakított felületet is. A szuloifelulet.kello.hu weboldalunkon az alábbi funkciók érhetők el:
1. A szülő megtekintheti és jóváhagyhatja az iskola által a gyermekének rendelt tankönyveket, illetve módosítási kéréseit jelezheti az iskola tankönyvfelelőse részére:
o gyermeke(i) tankönyvrendelésével 
o gyermeke(i) iskola által nyilvántartott személyes adataival kapcsolatban (ez a funkció adatvédelmi okokból regisztrációhoz kötött).
A szülői felületen jelzett módosítási igényekről az iskola üzenet formájában értesítést kap. A módosítási kérések elfogadása, végrehajtása mindaddig nem jelent tényleges adatváltozást, amíg a jogosult tankönyvfelelős azt át nem vezeti a rendelési felületre.
A szülői felület a KELLO részéről egy kényelmi szolgáltatás, ezért az iskola dönthet úgy is, hogy a korábbi évek gyakorlatát követve nyomtatott papíron kéri a szülőket a gyermeke részére megrendelendő tankönyvek jóváhagyására. 
2. A felület használatát bemutató Kézikönyv és a regisztrációról készült tájékoztató anyag a Dokumentumok menüben található meg.

A 2020/2021-es tanév szülőket és diákokat érintő, a rendeléssel és szállítással kapcsolatos legfontosabb tudnivalók

I. A tankönyvrendelés 2020/2021. évi menetrendje: 
1. 2020. március 16.: KELLO megnyitja a tankönyvrendelési felületet (tankonyvrendeles.kello.hu) az intézményi-, valamint a tanulói adatok áttöltésére és rögzítésére.
2. 2020. március 16.: KELLO megnyitja a szülői felületet, melyen az áprilisi tankönyvrendelések a szülő/gondviselő által elektronikus formában jóváhagyhatók, amennyiben az iskola/szülő igénybe veszi ezen felület nyújtotta szolgáltatásokat.
3. 2020. április 1.: KELLO feltölti a tankönyvjegyzéket a rendelési felületre.
4. 2020. április 1 – 30.: tankönyvfelelősök leadják az alaprendeléseket, alaprendelés lezárása.
5. 2020. május 15. – június 30.: tankönyvfelelősök módosíthatják az alaprendeléseket.
6. 2020. augusztus 1 – 31.: KELLO kiszállítja az iskolákba az alaprendelés során megrendelt tankönyveket.
7. 2020. augusztus 21. – szeptember 15.: pótrendelés leadásának időszaka a tankönyvrendelési felületen.
8. 2020. szeptember 24-től: a KELLO kiszállítja az iskolákba a pótrendelésben megrendelt tankönyveket.
9. 2020. szeptember 24. – 2021. március 12.: igény esetén iskolai évközi rendelés leadása a tankönyvrendelési felületen.

II. Tankönyvek átvétele:

2020. augusztus végéig kapják meg az iskolák az alaprendelés során megrendelt tankönyveket. Az átadás idejéről és rendjéről az adott intézmény tájékoztatja a szülőket/tanulókat.
A pót- és évközi rendelés során az iskolák a megrendelt tankönyveket a kiadói beszállítások függvényében kapják meg. A tankönyvek átvételéről az adott intézmény tájékoztatja a szülőket/tanulókat.

Mi a teendő, ha nem tudja, vagy nem akarja az iskolán keresztül rendelni a tankönyveket?
Felhívjuk szíves figyelmüket a webshop.kello.hu oldalunkon található rendelési lehetőségre, melyet regisztráció nélkül is igénybe vehetnek. Webshopunkban a 2020/2021-es tanév tankönyvjegyzékén újonnan szereplő tankönyvek/munkafüzetek augusztus második felétől rendelhetők.  Amennyiben a webshopon keresztül történő rendeléssel kapcsolatban kérdésük van, vagy segítségre van szükségük, kérjük, írjanak a webshoprendeles@kello.hu e-mail címre.

Ügyfélszolgálat:
      Telefonszám: +36 1 237 6900
      E-mail cím: ugyfelszolgalat@kello.hu 
      A Könyvtárellátó levelezési címe: 1391 Budapest Pf.: 204.

Segítő együttműködésüket megköszönve,
üdvözlettel,
Könyvtárellátó Nonprofit Kft.

Budapest, 2020. március